Ny reisehåndbok:Byr på Oxfords ukjente nordiske fotspor

GLIMT FRA BOKA: Magdalen College hvor C.S.Lewis, Oscar Wilde, Ludvig Holberg og mange andre har studert. Foto: Lill-Ann Chepstow-Lusty
Artikkelen fortsetter under annonsen

Norsk-engelsk samarbeid gir deg en reiseguide til historiske Oxford du ikke har sett maken til.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Leter du etter en informativ og likevel morsom bok om Oxford, og få tilgang til fascinerende innside-informasjon om nordiske forbindelser der? Bra, for du har akkurat funnet en!

Det står å lese på vaskeseddelen til en rykende fersk reisehåndbok om den sagnomsuste engelske byen med akademiske og nordiske spor fra 1100-tallet, skrevet av den norsk-engelske journalisten, fagbokforfatteren, forleggeren og musikeren Ann-Turi Ford og forfatter, moromann og guide i Oxford, Richard O. Smith.

Og vi tror dem.

Fra Nordahl Grieg til Abid Raja

I boka «Norse & Nordic Oxford» er alt fra en skandale Edvard Grieg sto for til Nordahl Griegs liv og levnet i Oxford omtalt.

Den dag i dag er det et Nordahl Grieg-arkiv i Oxford. På lanseringsseminaret for boka 24. november synger Ann-Turi Ford selv Griegs tonesatte hyllest til college't han studerte ved, diktet «I Wadhams kapell».

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Du vil også få vite om sporene vikingene har etterlatt seg i kultur og språk, Dronning Margrethes illustrasjoner (under psevdonym) av Tolkiens «Ringenes herre» og hva kong Harald, kong Olav, Ludvig Holberg, Roald Dahl, prinsesse Astrid fru Ferner, Abid Raja og en haug svenske, islandske, danske og finske
profiler har til felles, får behørig omtale.

Hvordan Edvard Grieg tabbet seg ut?

I 1906 skulle han bli utnevnt til æresdoktor og en fullsatt sal av Oxfords fremste kvinner og menn ventet på hovedpersonen. Da kom det et telegram fra London som meddelte at Grieg var sliten og lurte på om han ikke kunne komme til uka i stedet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Grieg fikk æresdoktoratet til slutt, men da ble det lagt til en dag som gjorde at Norges store komponist ikke fikk vært til stede på begravelsen til Norges store forfatter Henrik Ibsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Oxford måtte blitt oppfunnet

For ikke å snakke om inspirasjonen Oxford-boeren J.R.R. Tolkien fikk fra nordisk mytologi og språk til sine bøker.

– Hvis Oxford ikke eksisterte, ville en barnebokforfatter ganske sikkert oppfunnet byen. Oxford er veldig unik, sier Richard O. Smith til ABC Nyheter, om hvorfor byen fortjener denne spesielle turistguiden, og hvorfor flere nordmenn fortjener å oppleve Oxford.

– Så mange byer blir likere og likere. Denne er tidløs, med sine kriker og kroker, brosteinsgater og colleger i gyllen sandstein, bygd som festninger. Den er som en advantskalender – der man stadig åpner nye dører, legger Ann-Turi Ford til.

Portåpneren er boka, som beskriver hva du skal se etter i denne vakre, gamle byen.

Oxford er også et eldorado for museumsgjengere, med Ashmolean i spiss. Dette er ifølge boka verdens eldste universitetsmuseum og det første til å åpne sine dører for publikum. Det skjedde i 1683.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Her og i de andre museene, alle med gratis adgang, finnes også rikelig med nordiske gjenstander, alt fra vikingsverd og stigbøyler til tungtvann fra Vemork.

Les også: Opplev Downton Abbeys skjulte skatter

Spis i storslagne Harry Potter-saler

MORO OG ALVOR: Ann-Turi Ford og Richard O. Smith byr på kulturhistorie, praktiske turistkart, ekspert-tips og et lite grunnkurs i engelske øltyper. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter
MORO OG ALVOR: Ann-Turi Ford og Richard O. Smith byr på kulturhistorie, praktiske turistkart, ekspert-tips og et lite grunnkurs i engelske øltyper. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter

Oxford er spirenes by. I tillegg til kirkene var hvert eneste av lærestedene i form av Universitetet, de 38 collegene og seks «Private Halls» (skoler med religiøs tilknytning) pålagt å ha kapell, og dermed spir.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Boka beskriver dem alle, og flere av dem har begynt å åpne sine dører også for gjester som vil overnatte eller spise. Guiden til mat og seng i disse akademiske praktbyggene får du i boka, som utgis på engelsk på forfatter Fords eget forlag, som selvsagt heter Ford.

– Her kan du få deg en middag i storslagne Harry Potter-saler, forteller hun.

Ford ble født i England, var stadig på besøk hos bestefar i Oxford og ble for alltid trollbundet av byen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Etternavnet Ford betyr «vadested» og navnet på byen som er blitt så kjent på grunn av sitt universitet, betyr «Oksenes vadested».

I dag er roturer på elvene én måte å oppleve byen på, hvis du da ikke kaster deg på en guidet spasertur med Richard O. Smith eller andre guider.

Med fly er greieste måten å komme dit på å reise til Heathrow eller Gatwick utenfor London. Derfra går det ekspressbuss til Oxford. Førstnevnte har kortest vei.

Les også: På filmsafari i England

– Er det Jesus?

Oxford er byen hvor tenåringer går rundt med slips og kappe når de skal spise middag. I seg selv en turistattraksjon.

Studentene stemte i 2015 om de skulle beholde deres tradisjonelle påkledning, (Subfusc på stammespråket). Studentene i Cambridge avviklet det. I Oxford var det overveldende flertall for å beholde klesreglementet, som er strengt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Under eksamen sjekker ansatte at studentene har sorte sokker. Hvis ikke, blir de bortvist. Studentene må i tre år bære på den firkantede hatten, som de først får lov til å ta på når de har tatt eksamen.

Mye blir forklart i boka, og skulle du falle av når du leser enkelte av de historiske ordene og uttrykkene som fortsatt svirrer i lufta i Oxford, er boka utstyrt også med en ordliste som forklarer.

Richard avslutter med den årlige spøken mange i Oxford unner seg på juledagen. I og med at ett av lærestedene heter Jesus College, ringer man dit og følgende rituelle samtale finner sted på selveste fødselsdagen:

– Er det Jesus?

– Ja, det er det.