København:Sjekk ut lillebroren til verdens beste restaurant

RESTAURANT 108: Dessert med blomster, blåbær og krem.
RESTAURANT 108: Dessert med blomster, blåbær og krem.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ikke noe sted serverer bedre mat til denne prisen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

La oss si at du har drevet restauranten alle kaller «verdens beste» i flere år. Det som driver deg er en kokende vilje til å vise alle hva mat kan være.

Du vet at mat kan vekke følelser, kan få folk til å snakke og inspirere fram nye og interessante ideer. Gjøres det riktig kan mat føre deg nærmere naturen. Og bli glad i den. Et riktig godt restaurantbesøk kan skape en vilje til å redde verden.

Men, så er problemet at du bare når ut til de under 100 menneskene hver kveld. Mange er allerede frelst. Mange har vært her før. Og de er bare de aller rikeste kan spandere 3-4000 kroner på et måltid.

Så, du spør deg: Hvordan kan jeg nå flere mennesker?

Vel, jeg starter bare en ny restaurant. Prisene er snillere, de aller mest eksklusive rettene tones ned, men du beholder grunntonene, ideene og lar visjonene, ideologien og drømmene få utfolde seg. Ja, og heter du Rene Redzepi så heter denne restauranten 108.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

(Saken fortsetter under)

RESTAURANT 108: Dette er salat med blomster. Nydelig på alle måter.
RESTAURANT 108: Dette er salat med blomster. Nydelig på alle måter.

Rene Redzepi

Redzepi har drevet Noma til toppen av gastronomia. Med en uforlignelig energi har har revolusjonert København som by og gjort den til en internasjonal destinasjon for matglade. Noma er er like mye en utdanningsinstitusjon og et universitet som en restaurant. Folk som har jobbet her dukker opp på andre steder i byen - og noen av dem åpner egne steder. Bror er et av dem.

Dette kulinariske kraftsentrum har nå fått et nytt sted. Navnet er altså 108 og henspiller på restaurantens adresse, Strandgade 108. Fra å ligge temmelig avsides til, har den nye gangbroen i Kongens by ført til at restauranten nå ligger midt i sentrum. Nå kan du nemlig gå tørrskodd fra Nyhavn til 180.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Stor interesse for grønnere mat – og kjøtt

(Saken fortsetter under)

RESTAURANT 108: Braiserte oksehaler med granskudd.
RESTAURANT 108: Braiserte oksehaler med granskudd.

Restaurant 108

108 ligger altså et jentekast fra Noma. Og innflytelsen er selvsagt åpenbar. Vi som har vært så heldige å spise på Noma kjenner igjen stilen og presentasjonene. Mange ingredienser er sanket direkte fra naturen, det er fermenterte innslag, blomster, røkt og syltede smaker i alle retninger.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det beste altså at det ikke koster en formue. Det er et omtrent syv hovedretter å velge mellom. Og de koster fra 100 danske kroner og litt mer mer. Det vanligste er nok å spise to, kanskje tre hver. Men, man kan også dele dem.

Rettene ser ut som nedstrippede versjoner av tallerknene på moderrestauranten. Og atmosfæren er uformell, men det likevel svært profesjonelle og oppmerksomme kelnere som passer godt på deg. 108 drar også god nytte av all vinkunnskapen på Noma, så her er det bare å merke seg gode kjøp. For eksempel den uforglemmenlige champagnen Christoph Mignon, brut nature (som du kan bestille på Polet).

Les også: Italias rareste restaurant

(Saken fortsetter under)

RESTAURANT 108: Karamellisert melkeskinn av en pannekake med svinebryst og grønt.
RESTAURANT 108: Karamellisert melkeskinn av en pannekake med svinebryst og grønt.

Det er veldig vanskelig å finne en restaurant som serverer lekrere og kulere mat til denne prisen. Og med denne kvaliteten. I hele verden.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Rene har gjort det igjen. Og med disse prisene åpner forhåpentligvis hans verden for enda flere mennesker.

Husk å bestille bord. Dette stedet kan raskt bli like populært som Noma - med mange ukers ventelister.

RESTAURANT 108: Syltet makrell med stikkelsbær.
RESTAURANT 108: Syltet makrell med stikkelsbær.

Les også:

Seks potetoppskrifter du allerede elsker

Hvilken sjokolade er det?

Slik lager du fårikål

Saken er opprinnelig publisert på Klikk.no