Ny teknologi kan ha avdekket to nye kamre i Kheopspyramiden

Se hvordan forskerne gjennomsøker pyramidene:
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ved hjelp av varmeavlesning og laserskanning kan egyptiske forskere ha oppdaget to hittil ukjente rom i Egypts største pyramide – uten å legge en finger på underverket.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Torsdag forrige uke kunne det egyptiske ministeriet for antikviteter melde at de har funnet to «uvanligheter» i konstruksjonen til den 4500 år gamle pyramiden.

Videre undersøkelser skal nå fastslå rommenes hensikt og størrelse.

– Vi er nå i stand til å bekrefte at det finnes «tomrom» gjemt bak pyramidens nordlige og nord-østlige fasade. Herfra kan det gå minst en korridor inn til selve pyramiden, uttalte forskere fra Operation ScanPyramids i en pressemelding.

Les også: Avdekket mystisk massegrav midt i Athen

Ny og skånsom teknologi

Med sine 146 meter regnes Kheopspyramiden blant verdens sju underverker. Fra før har det blitt funnet tre kamre inne i selve pyramiden.

Operation Scan Pyramids, som ble iverksatt i oktober i fjor, ble iverksatt for å gjøre en grundig undersøkelse av flere av Egypts pyramider ved hjelp av radiografi, drone-fotografering, 3D-rekonstruksjon og laserskanning. Nå later det til at arbeidet kan ha gitt resultater.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Se hvordan skanningen gjøres i videovinduet øverst.

Les også: Oppsiktsvekkende funn i Egypts pyramider

Eksperter tviler

Hva mener så eksperter om det tilsynelatende banebrytende funnet?

Selv om oppdagelsen høres ut som om det kan være tatt rett ut av en Indiana Jones-film, velger noen å avdramatisere det hele, og mener funnene bare er en del av pyramidens reisverk.

– Folkene som gjennomfører dette prosjektet er hverken forskere eller arkeologer. Pyramidene ble bygget opp av korte og lange steiner, noe som vil gi tomrom overalt i konstruksjonen, sier direktør for foreningen for Giza-pyramidenes ekskavering, Zahi Hawass til nettstedet Seeker.

– Jeg tror ikke disse avvikene har noe som helst med nye kamre å gjøre. Det handler rett og slett bare om hvordan pyramiden ble bygget, legger han til.