En reise i atombombenes kraterspor

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den gamle atomalderens radioaktive minner til tross, flere av åstedene for prøvesprengninger er tilgjengelig for besøk. Men lengre opphold er ikke nødvendigvis anbefalt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Jeg vet ikke hvordan den 3. verdenskrig vil se ut, men jeg vet at den fjerde vil bli utkjempet med treklubber.

- Albert Einstein

Atomrakettene, og ikke minst kunnskapen om hvordan vi kan utvikle slike våpen, forsvant aldri selv om det ble slutt på den kalde krigen. Med den ferske meldingen om at Nord-Korea har gjennomført sin hittil femte atomprøvesprengning, er det flere som snakker om at vi er på vei inn i en ny atomalder.

Siden den første sprengningen i 1945, er over 2.000 atomvåpen blitt detonert på øde øyer, atoller og i ørkener rundt om på kloden. I dag kan du reise til flere av disse prøvefeltene, der fortidens minner forteller om hvilken utslettende kraft supervåpnene innehar.

(Saken fortsetter under)

The gadget - som bombens innmat ble kalt - sammensatt og klar til testen. Foto: Wikimedia Creative Commons

Socorro, New Mexico

Trinity-prøvesprengningen i New Mexico 16. juli 1945 skrev seg inn i historiebøkene som den første detonasjonen av et atomvåpen siden tyskerne Hahn og Strassmann oppdaget uranfisjonen i 1938 og dermed åpnet muligheten for utnyttelse av atomenergien.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Bomben som ble detonert ved Alamogordo Bombing Range, et sted mellom byene Carrizozo og Socorro, var den samme som ble droppet over japanske Nagasaki 9. august samme år. Krateret etter prøvesprengningen ble senere fylt igjen, og i dag er området fredet. På sprengningstedet står det et monument på 3,65 meter og det måles fremdeles litt radioaktivitet i området.

Les også: – Vestens russerhat verre enn den kalde krigen

(Saken fortsetter under)

Bikiniatollen er kjent som stedet hvor USA foretok flere atomprøvesprengninger mellom 1946 og 1958. Foto: AP Photo/Joint Task Force One

Bikiniatollen, Marshalløyene

Hvis du vil besøke Godzillas «fødested», bør du ta turen til Bikiniatollen der det har vært gjennomførte flere atomprøvesprengninger mellom 1946 og 1958 enn noe annet sted i verden. I filmen «Godzilla» fra 2014, blir vi forklart at atomprøvesprengningene i Stillehavet ikke var tester, men forsøk på å drepe dette enorme monsteret.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den aktuelle sprengningen det siktes til i filmen, fant sted i mars 1954. Den tilsvarte 15.000.000 tonn TNT og var synlig over 40 mil unna. Dette skulle bli den største atomprøvesprengningen USA har gjennomført. Senere har det vært gjort forsøk på å rehabilitere landområdet. Debatten rundt disse atomprøvesprengningene gav også opphavet til navnet på badedrakten bikini.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Japan markerer atombomben i Hiroshima

(Saken fortsetter under)

Flyfoto av Runit Island, som er en del av Enewetakatollen i Marshalløyene, anno 1978. Det øverste krateret ble skapt av en atomprøvesprengning i 1958. Det nedre ble til i 1956 og er i dag dekket av en betongkuppel som dekker radioaktiv jord. Foto: AP/NTB Scanpix

Enewetakatollen, Marshalløyene

I 1944 mistet japanerne Marshalløyene til amerikanske hender, og tre år senere vedtok FNs sikkerhetsråd at USA skulle forvalte Marshalløyene. Amerikanerne brukte Bikini- og Eniwetokatollene flittig til atomprøvesprengninger - bare ved Enewetakatollen alene utførte amerikanerne 43 prøvesprengninger i løpet av en tiårsperiode fra 1948 til 1958.

I et forsøk på å rydde opp etter seg på slutten av 70-tallet, ble forurenset jord og rusk fra de mange øyene samlet i et av kratrene som så ble dekket av en 18 tommer tykk betongkapsel. Til tross for diverse varselskilt, er det fullt mulig å gjøre landgang og vandre over kapselen.

Les også: Opplev krigshistoriens store seire og nederlag

(Saken fortsetter under)

Sovjetiske militære gjennomførte kjernefysiske tester uten hensyn til helseeffekter på de 200.000 innbyggerne som levde i områdene rundt Semipalatinsk i dagens Kasakhstan. Befolkningen ble hverken evakuert eller advart i forkant av eksplosjonene. Foto: CTBTO/Flickr
Sovjetiske militære gjennomførte kjernefysiske tester uten hensyn til helseeffekter på de 200.000 innbyggerne som levde i områdene rundt Semipalatinsk i dagens Kasakhstan. Befolkningen ble hverken evakuert eller advart i forkant av eksplosjonene. Foto: CTBTO/Flickr

Semipalatinsk, Kasakhstan

I 1959 opprettet Sovjetunionen et sted for atomprøvesprengninger 150 kilometer vest for byen Semipalatinsk i Kasakhstan. Gjennom de neste tiårene frem til 1989 var den hemmelige byen Kurtsjatov, oppkalt etter Igor Kuratsjov som oppfant den sovjetiske atombomben, åsted for et testområde der det ble utført 349 tester under bakken og 116 i atmosfæren.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

All denne atomaktiviteten kom med en høy pris; Semipalatinsk har i dag et alvorlig miljø- og helseproblem. Byen, som i dag er en travel universitetsby med rundt 300.000 innbyggere, har mange tilfeller av kreft, leukemi, impotens og fødselsskader.

Les også: Putin ville ha hindret oppløsningen av Sovjetunionen

(Saken fortsetter under)

Slik så det ut da den første atombomben ble detonert på Novaja Semlja i 1955. Foto: Still fra NTV

Novaja Semlja, Russland

Denne russiske dobbeltøya i Nordishavet ble brukt til atomprøvesprengninger i sovjettiden. Totalt ble det gjennomført 134 sprengninger, deriblant 87 i atmosfæren. Det sies at drønnene kunne høres helt i Berlevåg i Finnmark, der smellene ble forvekslet med tordenskrall.

30. oktober 1961, klokken 11:32, smalt «Tsar Bomba» som ble sluppet fra en høyde på 10,5 kilometer. Den er det største og kraftigste kjernefysiske våpen som er blitt detonert, og ildkulen utviklet seg til å bli åtte kilometer bred i løpet av få sekunder. Hadde den gått av i et befolket område, ville mennesker i en radius av 100 kilometer fått 3. grads forbrenninger.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Russland stiller ut tidenes kraftigste atombombe

(Saken fortsetter under)

De falske byene og lokalsamfunnene ble satt opp i ulike avstander til selve sprengningsstedet i Nevadaørkenen. Bildet er hentet fra «Indiana Jones og krystallhodeskallens rike». Foto: UIP

Nevada, USA

USA er det landet i verden som har utført flest atomprøvesprengninger, og Nevadaørkenen skulle bli åsted for mange av de mest kjente bildene fra atomvåpenæraen. Det ble avfyrt 235 atombomber i ørkenen på 1950- og 1960-tallet, og folk kom langveisfra for å se de enorme «soppene» som oppstår etter en atombombe har gått av.

I 1955 ble en serie på fjorten kjernefysiske prøvesprengninger, kjent som «Operation Teapot», satt ut i live. Disse omfattet blant annet spesialbygde boliger som var bygget i ulike avstander fra eksplosjonene. Byene, som fikk fellesbetegnelsen «Survival Town», var «befolket» av utstillingsdukker som gjorde dagligdagse gjøremål som å gå tur med hunden, se på TV i familiestua eller leke ute i hagen før atombomben utslettet dem.

Les også:

– Trump kan bane vei for tredje verdenskrig

Sør-Korea sier Kim har lovet atomnedrustning