Flygigant setter alle sine Dreamlinere på bakken

Artikkelen fortsetter under annonsen

Japans største flyselskap ANA parkerer alle sine Dreamlinere etter funn av feil i motoren. Norwegian fortsetter å fly uten å innstille noen ruter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

All Nippon Airways, bedre kjent som ANA, har siden torsdag måttet kansellere 350 avganger med flytypen Boeing 787 Dreamliner, som er den samme maskinen som Norwegian opererer med på sine langdistanseruter, melder E24.

Årsaken er et problem med flytypens motorer, som er levert av Rolls Royce, ifølge den britiske avisen The Guardian.

Les også: Dreamliner måtte snu etter haglstorm

Mange problemer

ANA er en av Boeings største kunder og er det flyselskapet i verden med flest Dreamlinere av denne typen i sin stall med rundt 50 maskiner. Norwegian har på sin side 11 fly av typen i trafikk, men har ytterligere 32 i bestilling hos leverandøren Boeing.

Som kjent fra tidligere, har Norwegian hatt betydelige problemer med Dreamliner-flyene sine, blant annet har de måttet kansellere mange avganger grunnet tekniske problemer, mens en del avganger har vært grundig forsinket av flere årsaker. Selskapet opplevde også store forsinkelser på leveranse av flyene fra leverandøren da de skulle tas i trafikk i 2013.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Motor overopphetet

Feilen med motoren ble oppdaget etter en hendelse med et av flyene ANA har i bruk etter at et fly måtte snu og returnere til Kuala Lumpur etter at motoren ble overopphetet. Feilen ble funnet under en felles granskning der både ANA og Boeing var representert.

Les også: Norwegian-fly måtte snu etter «høy lyd»

Motorproblemet gjelder et komponent i motortypen Rolls-Royce Trent 1000, som skal byttes ut, sannsynligvis i alle flyene som ANA opererer. Motorprodusenten har varslet alle andre selskaper som bruker samme flytype.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge Bloomberg News sier Rolls Royce imidlertid at problemene ANA opplever er begrenset til kun noen av flyene selskapet opererer, og motorproblemene ble kjent først torsdag morgen.

Fortsetter å fly som normalt

– Vi er i løpende dialog med Boeing og Rolls Royce om dette og andre ting. Norwegian har ikke opplevd noe av det ANA rapporterer om og fortsetter å fly som normalt, skriver kommunikasjonssjef i Norwegian, Lasse Sandaker-Nielsen, i en sms til E24.

Rolls-Royce opplyser at de innen året er omme vil være klar med en forbedret komponent som kan erstatte den det er oppstått problemer med.

Les også: Norwegian vil ikke love erstatning til alle