Argentina planlegger rutefly til Antarktis

Fra 2018 skal det etter planen gå rutefly fra Argentina til Antarktis. Illustrasjonsfoto: Alister Doyle / Reuters / NTB scanpix
Fra 2018 skal det etter planen gå rutefly fra Argentina til Antarktis. Illustrasjonsfoto: Alister Doyle / Reuters / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fra 2018 kan turister ta rutefly til Antarktis. Argentina bygger ut landingsbanen på forskningsbasen Marambio.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge avisen La Nación bygges rullebanen ut for å kunne ta imot turbopropfly fra selskapet LADE.

Marambio ligger rundt 3.300 kilometer sør for Argentinas hovedstad Buenos Aires. Den er bebodd året rundt og huser rundt 100 vitenskapsfolk og teknikere. Også basen skal utvides for å kunne ta imot turister, sier statssekretær Walter Ceballos i det argentinske forsvarsdepartementet. Hittil har bare militærfly brukt landingsbanen ved Marambio, som ligger på en øy ved nordspissen av Antarktishalvøya.

I 1978 sørget Argentina for at verdens første «antarktiske innfødte» kom til verden på en av landets baser. En høygravid offisershustru ble sendt til Antarktis for å bli født på en del av kontinentet som Argentina gjør krav på. Kravet er ikke internasjonalt anerkjent og overlapper med både britiske og chilenske krav. Seks år senere ble det første chilenske barnet født i Antarktis. Siden det har det vært ytterligere ni fødsler på kontinentet; alle er enten argentinere eller chilenere.

Det er ikke gjort nye territorialkrav i Antarktis siden Antarktistraktaten ble inngått i 1959, og eksisterende krav i praksis stilt i bero. USA og Russland – i kraft av å være arvtaker etter Sovjetunionen – har forbeholdt seg retten til å komme med krav.