Vil gjøre Torino til Italias grønneste by

Torino kan komme til å bli Italias første grønne by dersom byens nye ordfører får det som hun vil. Foto: StefyMorelli / istock.com
Torino kan komme til å bli Italias første grønne by dersom byens nye ordfører får det som hun vil. Foto: StefyMorelli / istock.com
Artikkelen fortsetter under annonsen

Torinos nye ordfører henviser til helsemessige og miljømessige årsaker når hun nå ønsker å gjøre byen mer vegetar- og veganervennlig.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I juni fikk italienske Torino ny ordfører i form av 31 år gamle Chiara Appendino. Blant hennes hjertesaker er å i løpet av de neste fem årene senke kjøttforbruket i byen, samtidig som innbyggerne skal lære seg fordelene ved en plantebasert, kjøttfri diett.

«Promotering av vegansk og vegetarisk kosthold er en grunnleggende handling for å ivareta miljøet, innbyggernes helse og velferden til dyrene våre», står det å lese i et manifest fra Appendinos parti Femstjernersbevegelsen.

I tillegg til holdningskampanjer, skal dyrevelferd og læren om plantebasert ernæring inngå i skoleelevenes undervisningsprogram.

Les også: Hit bør du reise i 2016

Men ikke alle i Torino gir sitt rungende ja og stiller med åpne armer til ordførerens grønne drømmer. Flere av byens kjøttelskere har tydd til sosiale medier og kritiserer deres nye styresmakter for å tilrettelegge for en barnepikestat, melder nyhetsbyrået AFP.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kritikere mener ordførerens forslag om å fremme vegetarisme undergraver områdets kulinariske arv som inkluderer signaturretter som villsvin ragu, biff stekt i rødvin og Carna Cruda som er rå biff marinert i sitronsaft og olivenolje.

Les også: Populære feriemål på bakterietoppen

Forslaget er dessuten kontroversielt sett i lys av fire separate hendelser i Italia de siste fire årene der barn som er fostret opp veganer- eller vegetarianerdiett har vist seg å være sterkt under- eller feilernærte.

Torino vil uansett ikke bli verden første grønne by dersom forslaget blir satt ut i live. Den tittelen snappet indiske Palitana i 2004 da det ble vedtatt forbud mot å kjøpe og selge kjøtt, fisk og egg. Forbudet kom som følge av en sultestreik blant områdets Jain-munker som holder seg til en strengt vegetarisk diett.

Les også:

Et av tidenes oppussingsobjekter har fått «ny» fasade

Terrorfrykt påvirker nordmenns sommervalg