Som et luftig sug i magen

Artikkelen fortsetter under annonsen

En ballongferd over Vilnius er en spektakulær opplevelse. Men vær forberedt på blodtørstig velkomstkomité ved reisens slutt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ballongferd over Vilnius

  • Det er Ballooning Centre som arrangerer turene.
  • Bookingen foregår ved å ringe +370 652 00510 minst en dag i forveien for å være sikret plass på listene. Du kan også ta turen innom et av byens turistkontorer og be de pent om å ringe for deg.
  • Etter gjennomført bestilling, mottar du i løpet av dagen en telefon eller sms med informasjon om eksakt klokkeslett og sted for avreise.
  • Normalpris for en times flygetur er 109 euro. Dersom du har skaffet deg et Vilnius City Card, settes prisen ned til 99 euro. Pengene betales kontant til pilot etter endt tur.

VILNIUS, LITAUEN (ABC Nyheter): Når du er i Vilnius, kan du velge mellom flere alternativer dersom du vil sikre deg utsikt over den vakre hovedstaden. Du kan for eksempel ta turen opp til det sekskantede Gediminas-tårnet og få prima utsikt over både den gamle og den mer moderne delen av Vilnius.

Tar du turen opp til toppen av det 326,5 meter høye TV-tårnet, kan du kombinere panoramautsikt med et bedre måltid med øl i restauranten som er plassert i toppen i 19. etasje. Det roterende observasjonsdekket gir strålende utsyn over byen og omgivelsene, og om sommeren arrangeres det strikkhopp fra toppen.

Men for å få den mest spektakulære utsikten, er det ingen ting som slår en tur opp i en varmluftballong.

Les også: KGB-museet i Vilnius: Døden i kjelleren

På værgudenes nåde

Vilnius er en av få europeiske hovedsteder som tillater varmluftballonger å sveve høyt hevet over gater og bygninger, folk og biler. God geografisk beliggenhet, moderat flytrafikk og ikke minst en vennlig innstilt flysikringstjeneste ved Vilnius Airport, gjør det mulig å fly over Vilnius så ofte som været tillater det.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Sikkerhet kommer alltid først. Selv om du står på passasjerlistene, er du ikke garantert å få komme opp. Men om værgudene er i godt lune og det gis grønt lys, tar det ikke mange sekundene før pilotene og deres medhjelpere vrimler som maur mens ballonghylstre i ulike farger brettes ut og varmes opp.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kveldens åsted for take-off er en liten gresslette nær Barkakanas-åsen, kun kort gangavstand fra sentrum av gamlebyen. Tidspunktet får du tilsendt via sms, vanligvis er det rundt halv åtte-tiden på kvelden

Les også: I «Englenes republikk» er grunnloven oversatt til norsk

(Saken fortsetter under)

Det gjelder å følge med når Vytautas Kerdokas forteller hvordan det hele skal foregå og hvordan vi skal oppføre oss når vi snart klatrer ombord før avreise. Foto: Roger Grosvold

Adrenalin i ballongkurv

Vår pilot heter Vytautas Kerdokas. Det første han gjør, er å vise oss hvordan vi skal klatre oppi og sette oss ned på bunnen av kurven. Vi må være klare til å reagere hvert øyeblikk som helst. Gruppen vår teller totalt seks personer, deriblant kjæresteparet John og Miriam som har tatt turen fra Skottland.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Da vi kom over disse ballongferdene, var vi ikke i tvil om at vi måtte booke oss plass. Men akkurat nå kjenner jeg at jeg er litt nervøs for hva jeg har gitt meg ut på, forteller Miriam med et nervøst smil til ABC Nyheter mens hun lurer på om hun er for tynt kledd.

Foran oss retter ballongen seg nå opp, kurven holdes igjen av en vaier og Kerdokas roper at vi må komme oppi med en gang. Spenningen stiger i kroppen mens vi klatrer over kanten og setter oss på huk ned på gulvet en etter en.

Plutselig kjennes det et kraftig rykk idet vaieren slipper taket og før du rekker å stave b-a-l-l-o-n-g, suser vi opp mot himmelen mens hele kurven rister. Så blir alt stille.

Les også: Dette må du få med deg på din første reise til Myanmar

Redusert til minimodeller

Når vi retter oss opp fra bunnen av ballongkurven og tar det første blikket over kanten, er det nærmest umulig å ta inn over seg hvor høyt oppe i luften vi allerede befinner oss. Et kort øyeblikk kjennes et sug i mageregionen mens vi ser ned på bakken langt der nede, der bygninger, biler og mennesker er redusert til mini-modeller.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Men så begynner man å ta inn over seg den fantastiske utsikten over Litauens vakre hovedstad, der først og fremst gamlebyen trer frem i all sin prakt. Og det er ikke vanskelig å forstå hvorfor den ble inkludert som nr. 541 på UNESCOs verdensarvliste i 1994.

Gamlebyen er en av største bevarte middelalderske gamle byer i Nord-Europa og omfatter 74 kvartaler med 70 gater og smug med 1.487 nummererte bygninger. Samlet gulvareal ligger på imponerende 1.497.000 kvadratmeter og fra luften ser du tydelig hvordan arkitektoniske stiler som gotisk, renessanse, barokk og nyklassisk trer frem.

Les også: Ny undersøkelse: Derfor liker nordmenn Sverige

(Saken fortsetter under)

Det historiske midtpunktet i Vilnius, gamlebyen, er en av de største i Øst-Europa. De mest verdifulle historiske og kulturelle bygningene er konsentrert her. Foto: Roger Grosvold

Når 650 meter virker altfor lite

Flyturen tar rundt en time og på det høyeste tar Vytautas Kerdokas oss opp til 650 meter. Skjønt der og da virker tallet altfor lite, sammenliknet med synet av bakken som befinner seg langt der nede under oss.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er ingen av passasjerene som ser ut til å kjenne noen synlig form for redsel eller høydeskrekk. Piloten er så lun og rolig som en litauisk minibamse kan bli, kurven kjennes særdeles solid, det er lite med vind og overraskende lite kjølig her oppe.

Men det er fort gjort å bli varm i toppen hver gang Kerdokas skrur på flammen for å regulere høyden. Hvis du er over 1.90 høy, er det en fordel å bøye deg godt ned med mindre du vil kjenne lukten av svidd hårmanke.

Les også: Se vår flotte stavkirke

Artikkelen fortsetter under annonsen

Blodtørstig velkomst

Vi glir ut av bykjernen og svever nå over industri og motorvei, boligblokker og store skogsområder før vi når frem til et stort boligfelt. Dersom du ønsker deg prima utsikt til hva som skjer i andre folks hager og bakgårder, er luftballong et alternativ.

Kveldsroen har senket seg over nabolagene, det eneste vi stort sett hører er lyden av hunder som bjeffer mot oss. Folk hilser opp fra hagene sine og en mann legger seg til og med ned i stjerneformasjon og flakser med både armer og bein mens vi glir lydløst over ham.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Vi nærmer oss slutten for ferden og Vytautas Kerdokas senker oss ned mot et jorde der vi lander med et bump før vi velter fremover. Etter å ha børstet bort gress og sand, starter brått kampen mott mygg som virker å ha ventet på oss med stor appetitt på ferskt blod fra oven.

Mens vi sprayer oss inn med sårt tiltrengt myggspray, tar Kerdokas frem en flaske champagne og seks glass. Etter en kort symbolsk seremoni, mottar vi bevis på at vi har gjennomført vår første jomfrutur.

Den første av forhåpentligvis mange flere.

Verden blir på underligvis svært stille og rolig når den oppleves fra ballongkurven. Foto: Roger Grosvold

Les også:

Spania utenfor turistløypa

Ferien skal være nær og spektakulær

Derfor bør du prøve bobilferie