Dette er Norges nye landemerke

Torsdag 23. juni åpnet Utsikten på Gaularfjellet i Sogn og Fjordane. Se video fra byggeprosessen.
Artikkelen fortsetter under annonsen

En utkikksplattform 700 meter over havet er Norges nye landemerke. 

Artikkelen fortsetter under annonsen

Torsdag formiddag inviterer Statens vegvesen til offisiell åpning av det nye landemerke som er en del av Nasjonale turistveger.

Utkikksplattformen balanserer på kanten i Gaularfjellet i Sogn og Fjordane, og skal gi skuelystne turister utsikt mot 1500 meter høye fjell og fjord.

– Å bygge den 300 kvadratmeter store utsiktsplattformen har vært krevende både i planlegging og byggeprosess, men planleggere og entreprenør har gjort en formidabel jobb, og nå kjennes det godt at prosjektet endelig er i mål, sier Bjørn Andresen, strekningsansvarlig for Nasjonal turistveg Gaularfjellet i en pressemelding.

Ifølge Statens vegvesen har bygningprosessen vært tøff. Anleggsplassen har vært avhengig av dieselaggregat for å få strøm under byggeperioden. De som har bygget plattformen har vært uten nettilgang og telefondekningen har vært heller dårlig. Transportvegen for betong, armering og annen materiell har vært lang, i tillegg er vegen opp til fjellet vinterstengt.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Ambisjonen var å favne hele rasteseansen i et stort grep med større mangfold. Dette gjennom å etablere flere og ulike oppholdssteder og bevegelsesmåter, forteller arkitekt Eivind Nygaard i Code AS, som vant arkitektkonkurransen om å planlegge Utsikten i 2008.

Les også: Skal vandre Norge på kryss og tvers gjennom et helt år

Se video: Espens heftige naturvideo får verden til å måpe