Tollvesenet i gang med flyplassaksjon

Toll og Patentstyret har innledet en aksjon på norske flyplasser mot piratkopierte produkter. Når ferierende på vei til utlandet kommer til Moss Lufthavn Rygge tirsdag vil de bli informert om at piratkopiering er et helse- og sikkerhetsproblem. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Toll og Patentstyret har innledet en aksjon på norske flyplasser mot piratkopierte produkter. Når ferierende på vei til utlandet kommer til Moss Lufthavn Rygge tirsdag vil de bli informert om at piratkopiering er et helse- og sikkerhetsproblem. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tollvesenet og Patentstyret har innledet en aksjon på norske flyplasser mot piratkopierte produkter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Når ferierende på vei til utlandet kommer til Moss Lufthavn Rygge tirsdag vil de bli informert om at piratkopiering er et helse- og sikkerhetsproblem.

Fenomenet har spredd seg til alle vareslag – alt fra medisiner og solkremer til mat og drikke blir piratkopiert av useriøse produsenter.

De to etatene som står bak aksjonen, håper vil utfordre vante forestillinger og gi mange ny innsikt, blant annet om at det er blitt vanskeligere å se forskjell på kopiert og ekte vare. Eller at piratkopier ikke lenger er noe man bare blir tilbudt i enkle salgsboder, på fortau og markeder, men også på de fleste salgsarenaer og distribusjonsledd.

Les også: Oppgradering gir sommertrøbbel for NSB-kunder

Hedvig Bengston i Patentstyret tror spesielt helse- og sikkerhetsaspektet vil få mange til å tenke nytt.

– De fleste forstår at det ikke er likegyldig hva kremen vi smører på huden inneholder, eller hva lekene til et barn er laget av, sier Bengston.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Undersøkelser fra flere land dokumenterer tydelige forbindelser mellom kriminelle nettverk og produksjon av piratkopier. EUROPOL mener denne virksomheten er så samfunnsskadelig at de har løftet den inn på listen over Europas største kriminalitetstrusler, på linje med narkotika, hvitvasking av penger og våpenhandel.

Det er opprettet en nettside som tar for seg ulike sider ved problematikken.

Les også: Ny undersøkelse: Derfor liker nordmenn Sverige så godt