I «Englenes republikk» er grunnloven oversatt til norsk

Et besøk i Uzupis er nærmest et must når du er i Vilnius. Hovedbroen er svært trafikert, både av biler og fotgjengere. Foto: Roger Grosvold
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kunstnerrepublikken Užupis ligger midt i Vilnius og stiller med egen president, nasjonalsang og hær.

Artikkelen fortsetter under annonsen

VILNIUS, LITAUEN (ABC NYHETER): På den andre siden av elven Vilnia som renner gjennom Vilnius, ligger et distrikt som i 1997 erklærte seg som selvstendig stat. Kunstner-repulikken Užupis er blitt sammenliknet med Københavns Christiania og Paris’ Montmartre. I løpet av de senere år har utviklingen her gått raskere enn i andre deler av den litauiske hovedstaden.

Til tross for en beskjeden størrelse på 0,60 kvadratkilometer, har Užupis eget flagg, valuta, president, grunnlov og nasjonalsang. Du kan til og med få stemplet passet ditt av medlemmer av Užupis egen hær som teller rundt tolv mann.

Les også: KGB-museet i Vilnius: Døden i kjelleren

Et av Vilnius’ farligste områder

Navnet Užupis betyr «på den andre siden av elven». Du kommer hit ved å krysse en av de syv broene som går over. Den lille republikken rommer kunstgallerier, kunstnerverksteder og kafeer, i tillegg til to kirker og en kirkegård. Užupis er et av byens eldste distrikter og er nevnt i historiske dokumenter så langt tilbake som i det 16. århundre.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– I tidligere tider var dette et av byens fattigste områder. For det meste var det bebodd av håndverkere, og på et tidspunkt var det også et eget «red light district» her, forteller den lokale guiden Raminta til ABC Nyheter.

De fleste av jødene i distriktet utvandret under Holocaust, og den jødiske gravlunden ble senere ødelagt av Sovjet. De eneste husene som ble igjen etter Holocaust, ble etterhvert bebodd av hjemløse og prostituerte.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Under Sovjet-tiden ble denne delen av byen kraftig forsømt og Užupis var det ett av de farligste områdene du kunne bevege deg i byen, sier Raminta.

Les også: Ferien skal være nær og spektakulær

(Saken fortsetter under)

Inntil Litauen erklærte sin uavhengighet i 1990, var det ett av de farligste områdene i byen. Foto: Roger Grosvold

Den lokkende havfruen

Etter at Lituaen ble selvstendig stat i 1991, begynte kunstnere og bohemer å slå seg ned her og med tiden blomstret Užupis opp. I 1997 erklærte innbyggerne Užupis som egen stat og nasjonaldagen feires 1. april hvert år. Den Kardemomme-liknende grunnloven kan du lese i sin helhet på en egen langvegg der teksten er oversatt til en rekke språk, deriblant norsk.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Blant lokale severdigheter er statuen av en engel som blåser i en trompet. Statuen står midt på torget og skal representere distriktets kunstneriske frihet. Som følge av dette blir Užupis ofte kalt «Englenes republikk».

En annen og like kjent skulptur er den av en havfrue som vagler seg oppetter veggen nedenfor den ene broen. Det er blitt sagt at havfruen lokker folk fra hele verden til Užupis, og de som lar seg overgi til hennes sjarm blir her for alltid.

«Galera» er en blanding av alternativt galleri og kunstnerkollektiv, og blir ofte løftet frem som stedet som rommer selve sjelen til Užupis-kvartalet. Kunstverkene er utstilt langs elvebredden, her kan du se installasjoner og utstillinger, det holdes etter middagsselskaper og fester for barn i hagen.

Les også: Derfor bør du prøve bobilferie

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

(Saken fortsetter under)

Distriktet er et populært sted for malere og sammenlignes ofte med Montmartre i Paris.

Noe av sjelen er gått tapt

Til tross for den aktive biltrafikken over hovedbroen til Užupis, er området preget av en avslappet stemning. Men hvis du tror du skal bli møtt av fristat-innbyggere med fargerike, hippie-liknende klær, dreads på hodet og en liten rev bak øret så vil du bli skuffet. Sammenliknet med for eksempel Christiania, føles Užupis mer familievennlig, noe Raminta sier seg enig i.

– Med tiden har Užupis utviklet seg til å bli et av Vilnius’ mest prestisjefylte og dyreste områder å bo i, og dette har nok også satt sitt preg på Užupis’ sjel, forklarer hun til ABC Nyheter.

De fleste som bor her har kreative yrker, og økt turisme til området gir unektelig penger i kassa. Som en følge av dette er ikke Užupis det helt samme byområdet som det var for ti år siden. Men oppfordringen fra Raminta er klar.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Užupis er fremdeles et av de mest kreative og hyggeligste områdene i byen vår. Jeg vil anbefale på det varmeste å ta turen hit når man er i Vilnius, avslutter Raminta smilende.

Les også:

Tyske vannveier – minutt for minutt

Jakten på den tredje mann

I disse byene er det enklest å jobbe mens du er på reise

Slik har du aldri sett Tsjernobyl før