Nærkontakt med dødens kjever

Saltvannskrokodillen Choppa venter på deg med sterke kjever og stor appetitt i «Cage of Death» i Darwin, Australia. Foto: elrina753/Flickr
Artikkelen fortsetter under annonsen

Her kan du svømme i samme tank som et av verdens største og farligste rovdyr.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Alle som har sett actionkomedien «Crocodile Dundee» fra 1986, husker scenen der Linda Kozlowski beveger seg ned mot vannet dypt inne i den australske bushen for å fylle på flaska. Hun kler av seg litt tøy i forkant og viser at hun har et par flotte setemuskler, til stor glede for det mannlige publikum.

Men det er det som følger som fikk kinopublikum verden over til nærmest hoppe ut av setet mens pop corn og brusflasker føyk til alle kanter. For plutselig skyter en stor saltvannskrokodille full fart ut av det blikkstille vannet mot Linda.

De kraftige kjevene låses i et dødelig grep rundt vannflasken hun har rundt halsen, og med full kraft forsøker den å dra henne skrekkslagen ut i vannet. Heldigvis er ikke Paul «Dundee» Hogan langt unna og redder henne ved hjelp av en abnorm villmarkskniv.

Les også: Krokodille tok livet av turist i Indonesia

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

(Saken fortsetter under)

VIDEO: Gjenopplev, eller se for første gang, scenen som skremte vannet av kinopublikum i 1986.

Ikke svøm i mørke innenlandsvann

Av alle reptiler som fremdeles lever og ånder på denne kloden, er ingen større enn saltvannskrokodillen, også kalt deltakrokodille. Den lever hovedsaklig i nordlige Australia og sørøstlige Asia, og en voksen hann kan veie opp mot ett tonn med en matchende lengde på respektable 5,5 til 6 meter.

Det er anslått at saltvannskrokodillen årlig dreper rundt 2.000 mennesker årlig i mindre utviklede deler av Asia, mens den i Australia i gjennomsnitt tar et menneske i året. Dette er angrep på mennesker som svømmer i mørke innenlandsvann, eller som blir angrepet fra elvebanker eller brygger.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Men det finnes et sted i Australia der du kan bade trygt i samme vann som en gigantisk saltvannskrokodille. Skjønt, navnet «Cage of Death», eller «Dødens bur» på norsk, kan kanskje vekke tvilen hos noen og enhver.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: 124 krokodiller døde under transport i Mexico

Senkes til ventende kjever

Sentralt plassert i hjertet av Darwin, hovedstaden i Australias nordlige territorium, ligger Crocosaurus Cove . Dette er en turistattraksjon som ifølge Atlas Obscura minner om en hybrid mellom «Haisommer » og «Jackass».

Besøkende senkes ned i en vanntank på innsiden av et kabinett med 1,5 tommer tykt glass. Ifølge parken skal dette være nok til å beskytte deg mot vanntankens beboer som måler respektable 5,4 meter og har en tanngard som kan sette en støkker i selv den tøffeste actionhelt.

De imponerende, og i høyeste grad dødelige, kjevene tilhører saltvannskrokodillen Choppa som venter spent på en matbit eller to. Kjøttbiter festes gjerne i forkant på undersiden av buret eller senkes ned med stenger, og i løpet av de neste femten minuttene stiger adrenalinet til de som befinner seg på innsiden mens det enorme rovdyret slår til igjen og igjen for å fylle magen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Krokodiller lurer i flomvannet i Australia

Kritiseres for trakassering

Siden åpningen i 2008 har «Cage of Death», som er det eneste i sitt slag, blitt en enorm suksess blant spenningssøkende turister og tilreisende. I tillegg til et nært og relativt personlig møte med Choppa, kan du svømme sammen med krokodiller, riktignok på hver deres side av en glassvegg. Du kan også bli med på å fôre dyrene ved å ta skrittet ut på en brygge og mate de ved hjelp av stenger.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Du finner også et akvarium på over 200.000 liter ferskvann, samt verdens største samling av australias tallrike reptiler.

Dyrevernsgrupper har kommet med protester mot parken og reagerer blant annet på «Cage of Death» og det at besøkende gis anledning til å holde små krokodilleunger. Kritikerne mener dyrene i parken utsettes for stress og trakassering, uten at det skal ha gjort nevneverdig utslag på besøkstallene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

PS: Hvis du vil ha et personlig gjensyn med krokodillen som angrep Linda Kozlowski i «Crocodile Dundee », så befinner modellen seg på utstilling i Crocosaurus Cove.

Choppa tar det vanligvis med ro når det kommer gjester på besøk. Opplevelse av å komme nært innpå rovdyret er uansett sterk. Foto: Y Lag/Flickr

Les også:

Klarer du ikke rive nazibygget? Fyll det med hai!

– Eksotiske reptiler og amfibier lider fordi de er rettsløse i Norge

Mann kastet alligator inn i hamburgerrestaurant

Fant Tommies (28) levninger i drept alligators mage