Slik feires kinesisk nyttår i verdens store Chinatown'er

Artikkelen fortsetter under annonsen

Skal du besøke London, New York, Melbourne, Singapore eller Vancouver i februar bør du få med deg markering av kinesisk nyttår.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Men 8. februar ringes kinesisk nyttår 2016 inn, og starten på det som er Apens år markeres naturligvis med stor feiring i Kina. Men kinesisk nyttår blir også feiret internasjonalt i områder med store befolkningsgrupper av etniske kinesere.

Og i Chinatown i London, New York, Melbourne, Singapore og Vancouver går overgangen til det nye året selvfølgelig ikke upåaktet hen.

AFP Relaxnews har laget en oversikt over hva du kan få med deg, om du skal besøke en av disse storbyene i februar.

London - 14. februar

LØVEDANS: Løvedans er en velkjent og typisk begivenhet de første dagene og ukene ved kinesisk nyttår, og i London stiller hele ti team løver. Foto: Carl Court / AFP
LØVEDANS: Løvedans er en velkjent og typisk begivenhet de første dagene og ukene ved kinesisk nyttår, og i London stiller hele ti team løver. Foto: Carl Court / AFP

Den britiske hovedstaden hevdes å arrangere den største feiringen av kinesisk nyttår utenfor Asia, med en stor parade som starter i Trafalgar Square og slanger seg gjennom byen til Londons Chinatown, skriver AFP Relaxnews.

Løvedans er en velkjent og typisk begivenhet de første dagene og ukene ved kinesisk nyttår. I London stiller hele ti team løver, noe som sørger for en av Europas største løvedanser. I tillegg arrangeres det i Trafalgar Square en rekke sceneshow med for eksempel tradisjonelle dansetropper, akrobater, opera og kampsport.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les mer på Visitlondon.com.

Les også: Seks alternative storbyer som vil overraske deg

New York - hele februar

I den amerikanske metropolen New York markeres kinesisk nyttår hele februar måned. På 8. februar smeller det i gang med fyrverkeriseremoni i Sara D. Roosevelt Park. 13. februar arrangeres en parade i Flushing, Queens, en bydel som flere ganger har blitt trukket frem som en av de hotteste stedene å besøke i USA, blant annet på grunn av den lokale Chinatown. 14. februar blir det parade på Manhattan, som går gjennom Little Italy og ender i Chinatown. I Brooklyn blir det underholdning med sang og dans i Sunset Park.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les mer på Nycgo.com

Melbourne - 6.-21. februar

I 160 har kinesisk nyttår blitt feiret Chinatown i den australske storbyen Melbourne. Frem mot hovedarrangementet vil nabolaget som er pyntet med kinesiske lykter, by på blant annet utendørs kino, gatemarked med kinesisk mat og kurs i blant annet kampsport og dans. På 14. februar forventes det at 70.000 tilskuere får med seg den store Millennium Dragon-paraden.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les mer på cnymelbourne.com.au

Les også: Leier seg «kjæreste» for å ta med hjem til feiring hos foreldrene

Singapore januar-mars

I Singapore ble festen tjuvstartet allerede forrige måned og feiringen fortsetter helt til 8. mars, med blant annet show med sang og dans og boder med kinesisk mat. Likevel vil det telles ned til den virkelige kinesiske nyttårsaften fra klokken 21.30, 7. februar i Chinatown. Den store nyttårsfesten vil blant annet by på liveopptredener, interaktive spill og fyrverkeri.

Les mer på chinatownfestivals.sg

Vancouver - 14. februar

Vancouvers Chinatown er den største i landet. Den kinesiske nyttårsparaden i Vancouver byr på den største samlingen av løvedansere i hele Canada. Paraden starter ved Millennium Gate i Chinatown. I år faller kinesisk nyttårsaften på en offentlig fridag i den canadiske provinsen: British Coloumbia Day. Og den store paraden faller på samme dag som Valentinsdagen.

Les mer på tourismvancouver.com

Les også: Kinesere satser millioner på Preikestolen