Væskeforbudet i sikkerhetskontrollen blir ikke opphevet likevel

I ti år har det vært forbudt å ta med se flytende væske over 100 milliliter gjennom sikkerhetskontrollen ved norske flyplasser.
I ti år har det vært forbudt å ta med se flytende væske over 100 milliliter gjennom sikkerhetskontrollen ved norske flyplasser. Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det som skulle være et midlertidig forbud mot væske over 100 milliliter i sikkerhetskontrollen, har nå vært gjeldende i ti år.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I ti år har det vært forbudt å ta med se flytende væske over 100 milliliter gjennom sikkerhetskontrollen ved norske flyplasser. Flere ganger har myndighetene varslet at det som skal være et midlertidig forbud, snart skal oppheves, uten at det har blitt fjernet.

Senest var håpet at det skulle oppheves i løpet av 2016, men slik blir det ikke, bekrefter Luftfartstilsynet.

– Vi hadde håpet at væskeforbudet kunne oppheves i løpet av 2016, men teknologien har ikke kommet så langt at det vil bli mulig, sier Unni B. Nilssen, seniorrådgiver ved Luftfartstilsynet, til NRK.

Les også: Ikke kast vannflaska før sikkerhetskontrollen

Hun forklarer at det er flere hensyn som må tas ved en eventuell opphevelse av forbudet, blant annet trusselbildet i verden, teknologi og erfaringer gjort ved ulike inspeksjoner.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Håpet har i flere år vært at teknologiske løsninger som ved å skanne væske, skulle kunne si om den var farlig eller ufarlig, men det store gjennombruddet har latt vente på seg.

– Det kommer stadig nye produkter i flytende form som gjør det vanskelig for maskiner å avsløre innholdet i beholdere, sier Nilssen til NRK.

Hun tror de reisende har vendt seg til forbudet, og minner om at det er der for de reisendes sikkerhet. Nilssen håper, men tør ikke si for sikkert, at forbudet kan oppheves om et par år.

Les også: Så mye bagasje kan du fly med