Turisme-kollaps i Egypt

En nærmest folketom offentlig strand i Sharm el-Sheikh i Egypt søndag 8. november 2015.
En nærmest folketom offentlig strand i Sharm el-Sheikh i Egypt søndag 8. november 2015. Foto: Vinciane Jacquet / Ap
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mistanken om at en bombe sto bak styrten til et russisk passasjerfly på Sinaihalvøya har skadet egyptisk turisme mer enn fem års politiske omveltninger.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Omkring en million turister besøkte Egypt i november og desember, en nedgang på hele 41 prosent fra året før, og det laveste tallet siden toppunktet i 2005, ifølge tall Bloomberg har innhentet.

Turismen var ikke så svak selv i 2013, da dødelige sammenstøt mellom sikkerhetsstyrker og islamisttilhengere forekom nærmest daglig.

– Dette er ikke et fall, det er et sammenbrudd, sier styremedlem i Den egyptiske turismeføderasjonen, Amani El-Torgoman, til Bloomberg.

– Det er helt klart en overreaksjon på flystyrten, og den er ødeleggende for hele sektoren.

Les også: Ni drept i eksplosjon i Kairo - IS påtar seg ansvaret

Endringene siden 31. oktober har forvansket forsøkene på å bedre økonomien. Det har vært debatt om devaluering og frykt for inflasjon.

Turismen ga Egypt 3,7 milliarder dollar i inntekter i finansåret frem til 30. juni, tilsvarende omkring 12 prosent av landets samlede import. Til sammenligning var tallet 12,5 milliarder dollar i 2010, året før president Hosni Mubarak ble styrtet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Sikkerhetsbekymringen skiller seg fra tilsvarende perioder tidligere år ved at den har rammet områder som har vært mye besøkt selv under stor politisk turbulens.

– Etter 2011 sluttet turistene å komme til Kairo, Luxor og Aswan, fordi de ikke ble betraktet som trygge, sier El-Torgoman til Bloomberg.

– Men strandturismen fortsatte å være populær. Nå har den også blitt rammet. Sharm El-Sheikh har blitt en spøkelsesby. Det er bare trist, sier hun.

Les også: En av tre nordmenn sier terror påvirker ferieplanene