Zika-alarmen: – Vi får til en løsning for norske reisende

En gravid kvinne tar ultralyd ved en kvinneklinikk i Guatemala City tirsdag.
En gravid kvinne tar ultralyd ved en kvinneklinikk i Guatemala City tirsdag. Foto: Johan Ordonez / Afp
Artikkelen fortsetter under annonsen

To latinamerikanske flyselskap tilbyr refusjon til gravide kvinner som har kjøpt reiser til områder som er rammet av Zika-viruset. Norske reisebyråer lover også å være behjelpelige.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Råd til gravide

Vi vet per i dag ikke hvor stor risikoen for fosterskade er dersom en kvinne blir smittet med zika-virus mens hun er gravid.

Folkehelseinstituttet anbefaler at :

  • Gravide som planlegger reise til berørte områder rådfører seg med sin lege før reise og vurderer å utsette reisen, spesielt til områder med pågående utbrudd eller økende forekomst av zika-feber.
  • Gravide er spesielt nøye med myggbeskyttelse ved eventuell reise til berørte områder.
  • Gravide som har oppholdt seg i berørt område i svangerskapet informerer sin lege eller jordmor om oppholdet etter hjemkomst.

Kilde: Folkehelseinstituttet.

Viruset antas å være årsaken til en alvorlig fødselsdefekt.

Det chilensk-brasilianske flyselskapet Latam, regionens største aktør, vil refundere eller ombooke vordende mødre med billetter til et hvilket som helst av de 22 landene og områdene som er rammet av viruset, som spres av moskito. Det chilenske selskapet Sky vil refundere gravide kvinners billetter til Brasil, landet som er hardest rammet.

Tidligere har amerikanske Delta og American Airlines tilbudt refusjoner til gravide kvinner med flybilletter til Latin-Amerika, der regionale helsemyndigheter sier Zika kan knyttes til en kraftig økning med spedbarn født med microcephali, eller uvanlig små hoder.

Les også: Hvor farlig er egentlig zika-feberen?

– Vil være behjelpelige

Blant de to norske reiseselskapene ABC Nyheter snakket med onsdag formiddag finnes det foreløpig ingen slik generell refusjonsordning, men begge understreker at de vil være behjelpelige overfor berørte passasjerer.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi forholder oss alltid til UD og Folkehelseinstituttets reiseråd, men vil være behjelpelige hvis noen ønsker å booke om, sier pressekontakt i Apollo, Beatriz Rivera, til ABC Nyheter.

– Vi har såpass få reiser til området om dagen at dette ikke berører oss stort, men vi har heller ikke fått noe kontakt fra reisende som skal til OL i Brasil.

Star Tour har enkelte reiser til Mexico og Capp Verde. Men ikke mange reiser til Brasil.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
En helsearbeider driver desinfeksjon med røyk til vern mot moskito som kan bære Zika-viruset. Panama City tirsdag. Foto: Carlos Jasso / Reuters
En helsearbeider driver desinfeksjon med røyk til vern mot moskito som kan bære Zika-viruset. Panama City tirsdag. Foto: Carlos Jasso / Reuters

– Det er viktig å ta kontakt med legen og få deres råd. Enten tar man diskusjonen videre med forsikringsselskapet, eller kontakter oss direkte. Hvis man vil avbestille, utsette eller ombooke får vi til en løsning, sier kommunikasjonsansvarlig i Star Tour, Nora Aspengren, til ABC Nyheter.

– Jeg skjønner at folk blir bekymret, og vi er opptatt av å finne løsninger som passer dem som ikke vil reise.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Verdens helseorganisasjon ved sjef Margaret Chan advarer om at Zika nå har en «eksplosiv» spredning i Sør-Amerika. Organisasjonen sier regionen kan vente tre til fire millioner smittetilfeller.

Les også: WHO vurderer å erklære zika som global folkehelsekrise

Stort utbrudd i Brasil

I Brasil har antall tilfeller av microcephali økt fra 163 årlig i snitt til mer enn 3718 antatte tilfeller siden utbruddet, ifølge helsedepartementet.

Frykten for at Zika forårsaker den potensielt dødelige fødselsdefekten har gjort at Colombia, Ecuador, El Salvador, Jamaica og Puerto Rico nå advarer kvinner mot å bli gravide. Det amerikanske senteret for smittekontroll har gitt gravide råd mot å reise til smittede land.

Folkehelseinstituttet har utarbeidet et faktaark med spørsmål og svar om Zika-viruset.

Verdens Helseorganisasjon (WHO) gir foreløpig ingen spesielle reiseråd, heller ikke for gravide.

Norge har lovet Verdens helseorganisasjon ti millioner norske kroner i hastebidrag til kampen mot spredningen av viruset.

Øvrige kilder: AFP.

VIDEO: Helseminister Bent Høie fikk onsdag en orientering om zikaviruset av Folkehelseinstituttet