Lett som en fjær i vindtunnel

Artikkelen fortsetter under annonsen

Gir følelsen av hoppe i fallskjerm uten å hoppe ut av et fly.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Siden tidenes morgen har mennesket sett opp mot himmelen og kjent en ubøyelig lengsel etter å kunne fly som fuglene. Historien er full av menn og kvinner som har kommet opp med den ene ideen mer sprø eller genial enn den forrige, noen ganger med tragisk resultat.

Men med mindre vi setter oss i en flyvemaskin så er et bare å innse at vi ikke er skapt for å kunne løfte oss fra bakken og sveve gjennom luften. Heldigvis finnes det vindtunneler som for noen minutter av gangen løfter deg opp fra bakken og gir deg mulighet til å sveve rundt, gjøre akrobatiske øvelser eller bare ha det moro i trygge og kontrollerte omgivelser.

Les også: De mest spektakulære karnevalsfeiringene

(Saken fortsetter under)

iFLY Singapore er en populær attraksjon blant turistene som besøker Singapore.
iFLY Singapore er en populær attraksjon blant turistene som besøker Singapore.

Glem mobiltelefonen

Vindtunneler startet som et forskningsverktøy utviklet for å studere luft som strømmer langs faste legemer, men i dag finnes det over 160 innendørs vindtunneler rundt om i verden som du kan besøke når du er ute på reise.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Er du eldre enn fem år, ved normal helse og veier mindre enn 120 kilo, kan du enkelt gå inn i rollen som flyvende superhelt. Men det er bare å glemme å ta en selfie underveis ettersom mobiltelefoner og andre løse gjenstander er forbudt å ta med seg inn.

Les også: Her er verdens farligste flyselskaper

Verdens største

2015 ble et travelt år med åpning av flere simulatorer, og 18. desember var det klart for premiere på FLY-IN i Liège, Belgia som enn så lenge innehar rekorden som verdens største vertikale vindtunnel, målt til 5,2 meter i diameter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tunnelen er 15 meter høy, og med luftstrømmer som kan komme opp i 300 kilometer i timen så burde forholdene ligge til rette for en minneverdig opplevelse både for fagfolk og førstegangsflyvere. FLY-IN kan også friste med ritt som Big Airbag der du gjør et sprang inn i tomrommet fra en høyde på 3 til 10 meter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er forbudt å ta deg en stiv en før du skal ut i ilden. Men skulle du trenge et glass belgisk øl etter endt flytur eller sprang, så finner du det i baren og restauranten med utsikt over simulatoren. Belgiske FLY-IN er første vindtunnel i sin størrelsesorden, men fire til er under konstruksjon i henholdsvis Tyskland , Spania , Frankrike og Italia.

Les også: Kanariøyene lokker til seg ti prosent av Norges befolkning

(Saken fortsetter under)

FLY-IN utenfor Liège i Belgia åpnet før jul i fjor og er enn så lenge verdens største.
FLY-IN utenfor Liège i Belgia åpnet før jul i fjor og er enn så lenge verdens største.

Utsikt over Sør-Kinahavet

Singapore har mye spennende å friste med, deriblant iFLY Singapore som sammen med Inflight Dubai hadde den forrige rekorden som verdens største vindtunnel fra 2011 og frem til desember 2015.

Hos iFLY Singapore kan du ta turen inn i en vindtunnel på respektable 5,03 meter og kjenne følelsen av å hoppe i fallskjerm til overkommelig pris. Samtidig kan du nyte en enestående utsikt over Sør-Kinahavet og om kvelden er det duket for spektakulært fyrverkeri.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I Dubai finner du verdens høyeste bygning, verdens høyeste hotell og verdens eneste syvstjerners hotell, samt verdens største innendørs skianlegg som er under bygging. InflightDubai er kanskje ikke verdens største lenger, men følelsen av å hoppe ut i løse luften uten å gjøre det fra et fly blir neppe mindre spennende av den grunn.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Estland - en eksotisk overraskelse i Nord-Europa

Vindtunneller i Norge

Men du trenger ikke nødvendigvis dra utenlands for å prøve deg i en vindtunnel. Her hjemme i Norge kan du foreløpig velge mellom to, og den ene befinner seg hos Vossvind Drift AS på Voss som åpnet dørene i 2012.

Anlegget er en del av en større plan for å lokke turister med sans for ekstreme natur- og sportsopplevelser til Hordaland-kommunen, og tunnelen er landets eneste vertikale, resirkulerende simulator. Selve kammeret er 17 meter høyt med en diameter på fire meter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Selve flykammeret i vindtunnelen hos VossVind er cirka 17 meter høy og 4 meter i diameter. Foto: Andreas Roksvåg

Den andre befinner seg hos Nordens største innendørs moroland Megafun Factory på Lørenskog, der erfarne instruktører passer på at du og ungene er i trygge hender.

Les også: Europas høyest beliggende whiskylager

Ny tunnel på Lørenskog

Men det er mer på vei. 14. desember 2015 ble det nemlig klart at Lørenskog Vinterpark AS har signert avtale med iFLY om å etablere en vindtunnel på Skihallen.

Daglig leder og konseptutvikler for Lørenskog Vinterpark, Kjetil Fladmark Larsen, beskriver planene som en milepæl for Skihallen.

– Verdensmarkedet for luftakrobatikk og luftsport, slik som iFLY sitt konsept, er voksende og passer perfekt inn i det vi skal skape omkring ski og skisport i Skihallen. Snowboardere, freeskiere så vel som alpinister skal alle mestre luftige svev, skrev Fladmark i en pressemelding i desember.

Her finner du en samlet internasjonal oversikt over vindtunnelene du kan besøke.

Les også: Høytflyvende norgesreklame i «tidenes filmprosjekt»