Så mange nordmenn tenker å ta ut hele ferien sin i år

Nordeuropeere og nordmenn ligger i toppen på hvor mange som vil ta ut hele ferien sin, svenskene er unntaket.
Nordeuropeere og nordmenn ligger i toppen på hvor mange som vil ta ut hele ferien sin, svenskene er unntaket.  Foto: Henrik Skolt / NTB Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nordeuropeere har langt flere betalte feriedager enn resten av verden, og vi bruker dem mer enn gjerne. 

Artikkelen fortsetter under annonsen

Analysebyrået YouGov har sett på 22 utvalgte land over hele verden, og britene er de som med størst sannsynlighet vil si at de tenker å ta ut hele ferien sin i år. Med 27 tildelte fridager for arbeidstakere i Storbritannia, sier tre av fire briter at de vil ta hele ferien sin, eller hele ferien minus en eller to dager.

Etter britene følger Danmark med 71 prosent og Tyskland med 70 prosent før vi finner Norge med 65 prosent.

Les også: Nordmenn flotter seg mest på ferie

Nederst på listen finner vi Australia, hvor bare 43 prosent av de spurte vil ta ut samtlige tilgjengelige feriedager.

Sverige er det eneste unntaket som skiller seg fra våre naboer, siden under halvparten av svenskene tenker å ta hele ferien minus en eller to dager. Ifølge YouGov kan en mulig forklaring være at nesten halvdelen av arbeidstakerne i Sverige (45 prosent) tenker å overføre fridager til neste ferieår.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Nordmenn reiser mindre enn i fjor

På spørsmål om hvorfor du ikke ønsker å ta ut alle de betalte feriedagene i år, sier ti prosent av de spurte nordmennene at «jeg liker å jobbe og trenger ikke ferie», mens elleve prosent sier «jeg har ingen god grunn til å ta ferie», ti prosent sier de planlegger å gjøre det, men aldri kommer så langt, mens ti prosent sier «jeg har ikke råd til ferie».

De resterende 39 prosentene tenker at de skal overføre ferie til neste år. Bare 26 prosent av britene tenker det samme.

Med 34 prosent er den mest populære årsaken på tvers av de 22 landene at man ønsker å overføre en del av ferien til neste år.

Ønsket om ikke å fremstå som doven overfor kollegaer og arbeidsgivere, velges sjelden (6 prosent i gjennomsnitt). I Kina er imidlertid dette tallet oppe i 13 prosent.

Les også: Her er strendene rosa

Kilde: YouGov