Verdens første smurfe-landsby

Den tidligere ”pueblo blanco´en” (hvite landsbyen) Júzcar opp i fjellsidene i Andalucía lever høyt på sin smurfe-status. Den blå fargen og de små smurfe-figurene setter et tydelig preg på hele landsbyen. Foto: Arne Bjørndal.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den sør-spanske regionen Andalucía er kjent for sine mange hundre hvite landsbyer – pueblos blancos – og for én blå; smurfelandsbyen Júzcar.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Júzcar (ABC Nyheter): Det begynte som en gimmick i 2011 i forbindelse med lanseringen av den første smurfefilmen ”The Smurfs 3D”. 12 arbeidsledige spanjoler brukte 4.000 liter maling da de malte hele byen med alle de 175 husene, inkludert kirke og rådhus, blå.

Júzcar skulle egentlig bare beholde blåfargen en kort tid, men så begynte turistene å strømme til…

Mangedoblet innbyggertallet

Siden den første smurfefilmen ble innspilt for tre år siden, har godt over 400.000 turister besøkt ”Den blå landsbyen”, og interessen er fortsatt stor. I år er planene å spille inn film nummer tre om de små blå tegneseriefigurene. På grunn av de nye og uventede inntektene fra alle turistene, har Júzcar valgt å beholde blåfargen og satse videre på sitt smurfeprosjekt.

– Vi har blant annet måtte bygge en masse ny parkeringsplasser og forbedre tilkjøringsveiene, men det er det verdt, for i dag lever Júzcar bra av de mange turistene. Mange nye tapasbarer og barneaktiviteter fungerer svært fint her,” forteller landsbyens ordfører, David Fernández, som i byen går under navnet Smurfefar.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Sortland er den blå byen

Alt er blått

Til og med den historiske kirken, gravplassen og landsbyens rådhus er nå blåmalt på femte året. Opprinnelig var 200 andre byer og landsbyer med i den knivskarpe konkurransen om å bli smurfe-by. Filmprodusenten Sony falt til slutt ned på Júzcar som det perfekte stedet for å skape blest om selskapets nyeste film ”The Smurfs 3D”.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi valgte Júzcar fordi smurfene jo bor i sopper, og i denne landsbyen er det allerede mer enn 150 forskjellige ”sopper”, sa pr-ansvarlig Eva Gónzales da hun begrunnet valget.

Betyr mye for økonomien

Den lille landsbyen ligger et par mil sør for den – til nå – langt mer kjente turistperlen i Sør-Spania, den hvite landsbyen Ronda.

Les også: Bahamas har rosa strender

De tre-fire barene og restaurantene som fantes da Júzcar i 2011 offisielt ble verdens første smurfe-by, merket med en gang stor økningen i omsetningen. For etter at alle turistene har trålt de trange gatene og smugene og kikket innom smurfe-markedet, passer det bra med en tapas eller to og litt kaldt drikke. Nå har det dukket opp flere barer og overnattingssteder, og så lenge nysgjerrige turister bare strømmer på, har innbyggerne ingen planer om å male byen hvit igjen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Pitufo = smurf

For å bygge opp under og surfe videre på smurfe-imagen, har Júzcar til og med fått en ny bar som er oppkalt etter Gargamel, smurfenes verste fiende. Og da smurfe-byen offisielt ble åpnet, ble det arrangert ”una boda pitufa” - smurfe-bryllup.

Fra før finnes det to kjente blå byer; nemlig Sortland i Vesterålen og Chefchaouen i Marokko. Nå har de begge fått skarp konkurranse av Júzcar som i tillegg altså har status som verdens første, offisielle smurfe-by.