Morild skapte vakkert lysshow i Tasmania

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det mest spektakulære jeg har sett, sier forsker.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Forrige helg kunne folk i området rundt Hobart, som er hovedstaden i den australske delstaten Tasmania, glede seg over et fantastisk syn langs breddene av elva Derwent.

Deler av elvebredden ble badet i et neonblått lys, takket være milliarder av organismer som lyser i mørket.

Det vakre synet skyldtes en såkalt vannblomst , som er en oppblomstring av encellede alger, såkalte dinoflagellater. De bittesmå organismene lyser når de blir forstyrret og synes derfor best når det er bevegelse i vannet. På norsk kalles algene som lyser i sjøen morild.

Det kommer av at lysutstrålingen skjer i forbindelse med en oksidasjonsprosess og derfor forsterkes ved rikelig lufttilgang, ifølge SNL.no.

Det flotte resultatet kan du se i videoruta over.

Morild er det vanligste eksempelet på det som kalles bioluminescens; utstråling av lys fra levende organismer. Andre eksempler er sankthansormen og tropiske ildfluer. Flest lysende dyrearter finnes imidlertid på store havdyp, ifølge SNL.no.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Morild er sterkest fremtredende utover høsten, og i Australia er det for øyeblikket høst.

Manetekspert Lisa-Ann Gershwin var en av mange som dro til stranden på South Arm, en halvøy sør for Hobart, for å nyte synet.

Hun sier til lokalavisa ABC Hobart at det var det mest spektakulære hun noen gang har sett. Forskeren forklarer at bioluminescens er ganske vanlig, men at det er sjelden oppblomstringen av slike alger er så konsentrert som i dette tilfellet.

– Jeg har sett mye bioluminescens i løpet av de siste 25 årene, og dette er det beste jeg noen gang har sett, sier hun til avisa.