Tre av fem planlegger Norges-ferie

Blir været bra, er en norsk sommer ikke å forakte. Men mange nordmenn sørger for å få både i pose å sekk: Både utenlandstur og ferie her hjemme. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix
Blir været bra, er en norsk sommer ikke å forakte. Men mange nordmenn sørger for å få både i pose å sekk: Både utenlandstur og ferie her hjemme. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nordmenn elsker sommer i hjemlandet, men norgesferien kommer gjerne i tillegg til en utenlandstur eller tre. – Politikere tør ikke utfordre oss til å tenke miljø også på fritiden, mener reiselivsforskeren Carlo Aall.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Fakta om nordmenns ferie- og fritidsreiser
* I 2014 var nordmenn på 19, 1 millioner ferie- og fritidsreiser i inn- og utland. Det er uendret fra 2013.

* Antall ferieturer i Norge økte med 1 prosent, mens antall ferieturer til utlandet gikk ned med 2 prosent. Selv om antall feriereiser er uendret fra 2013, økte antall overnattinger på ferieturer med 6 prosent.

*Antall overnattinger på utenlandsferier økte med 8 prosent, mens overnattinger i Norge økte med 3 prosent.

Kilde: Innovasjon Norge

Tre av fem nordmenn vil tilbringe hele eller deler av sommerferien i hjemlandet, viser en undersøkelse Ipsos MMI har gjort på vegne av DNB. Norske familier planlegger å bruke drøyt 50 milliarder kroner på sommerferie i år, det vil si 21.500 kroner per husholdning, 500 kroner mer enn i fjor, ifølge undersøkelsen. Og mange av tusenlappene brukes altså her hjemme.

Været har nok sitt å si når folk velger mellom Norge og utlandet, tror DNBs forbrukerøkonom Silje Sandmæl.

– I fjor viste Norge seg fra sin beste side, og mange krysser nok fingrene for at det blir en fin reprise i år. Jeg er derfor ikke overrasket over at flesteparten planlegger å tilbringe hele eller deler av sommerferien i Norge, sier hun.

Under halvparten planlegger utenlandsferie, ifølge undersøkelsen.

Vi flyr mest

Miljø- og ferieforsker Carl Aall ved Vestlandsforskning synes det er fint at nordmenn velger kortreiste ferier.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er god ting både for miljøet og norsk økonomi om folk velger å feriere i Norge, sier han til NTB.

Men turer til norske fjell og fjorder kommer altså i tillegg til shopping i New York og bading i Middelhavet. Ser man bort fra rike øystater, er Norge det landet i verden der folk reiser mest med fly, ifølge Aall. Årsaken til trenden er at det er «latterlig billig», påpeker han.

Tar miljøfri

For selv om billettprisen er lav, er kostnaden høy – for miljøet. Nordmenn tar fri også fra miljøholdninger når de har ferie, ifølge forskningslederen. Han etterlyser modigere politikere som vil skru opp prisene på flybillettene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Man må også tørre å styre fritiden til folk, ikke bare hverdagen. Det er jo en pussighet at vi aksepterer at man skal gjøre det fryktelig mye vanskeligere å levere unger i barnehage og pendle til jobb, men Gud forby å gjøre noe som helst med ferien. Den er fredet, sier han, og legger til:

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg ville gjerne hatt det omvendt. Ferien kan jeg alltids tilpasse.

Fra et miljøperspektiv er nemlig norgesferie – for nordmenn – virkelig ettertraktet.

– Vi må reise kortere, sjeldnere og gjøre det reiselivet elsker: Vi må være lengre på ett sted. Bli en natt til, sier Aall.

Til svigermor

Norge havnet også på førsteplass da nordmenn i fjor ble spurt om å rangere sine topp ti reisemål. Deretter kom Sverige og Spania. 61 prosent av nordmenns feriereiser i fjor, var i hjemlandet, ifølge Innovasjon Norge.

– Det inkluderer besøk på hytta og hos svigermor på Voss, sier seniorrådgiver Margrethe Helgebostad.

Hun påpeker at nordmenn er i verdenstoppen når det gjelder forbruk på ferier. De siste elleve årene har nordmenns forbruk på ferie- og fritidsreiser økt med 146 prosent, fra 50 milliarder i 2003, til 124 milliarder i 2014. Andelen brukt på Norgesferie har gått nedover i samme periode, men nedgangen har stabilisert seg. (©NTB)