Portugals vakre eventyrby

Var det her i Palácio da Pena at Walt Disney hentet inspirasjonen til slottene i tegnefilmene om Snøhvit og Tornerose? Foto: Arne Bjørndal
Artikkelen fortsetter under annonsen

Sukkertøyfarget og lekent strekker slottets fargerike tårn og gullforgylte kupler seg mot himmelen. Akkurat som i eventyrene. Det mangler bare en Tornerose og en vakker prins.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Fakta om Sintra
  • Lettest adkomst med tog fra Lisboa (ca. 45 min)
  • Sintra - både byen og kulturlandskapet - ble vernet av Unesco i 1995.
  • Topp severdigheter:
    Quinta da Regaleira
    Palácio de Pena
    Palácio Nacional
    Monserrate Palace
    Seteais Palace
    Seteais Palace
    Castelo des Mouros
  • Har du mulighet, så ta en overnatting i byen. Du får problemer med å rekke over attraksjonene på en dag
  • Det finnes flere hotelltilbud, i tillegg til privat innkvartering. Spør på turistinformasjonen!
  • Husk at i toppsesongen kan det være tjukt av turister i byen. Start besøkene på slottene før busslastene med charter- og cruiseturistene fra Lisboa kommer.

SINTRA, PORTUGAL (ABC Nyheter): Skal du innom Portugals hovedstad i ferien, bør du sette av minst én dag til et besøk i byen Sintra som ligger en trekvarters togtur nord- og vestover for Lisboa. For her oppe i høyden, hvor nærheten til Atlanterhavet gir en sval kjøling mot den ofte intense sommerheten i hovedstaden, har konger, rikfolk, adel og kunstnere i flere hundre år trukket seg tilbake for å nyte hverandres selskap, de frodige hagene og de fantastiske palassene.

Så preget er Sintra av romantisk arkitektur at byen i 1995 havnet på Unescos verdensarvliste.

Les også: Dette er Spanias mest romantiske by

Palácio da Pena

Mest spesielt er slottet på toppen av Sintra-fjellet. Her blandes arkitektur og stilarter med trekk og elementer fra renessanse og egyptisk, gotisk og maurisk stil. Innvendig preges rommene av takmalerier, vakkert utskårne møbler i tre, marmor, porselen, glass, gull og tepper.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det var over ruinene av et gammelt kloster, at tyskeren Ferdinand Saxe-Coburg-Gotha oppførte dette helt spesielle slottet.

Ferdinand var gift med den portugisiske dronningen Maria. I 1838 ga Ferdinand en tysk arkitekt oppdraget med å skape et slott som ingen hadde sett maken til. Og slik ble det!

Rundt slottet ligger veldige parkanlegg med skulpturer, fontener og botaniske hager. I 1910 ble slottet museum.

Les også: Magevirus stanset cruise i norske fjorder

Kongelig slott

Sintra by er en liten severdighet i seg selv med sine pastellfargede hus, tak med rød teglstein, smale gater og trange smug.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kongefamiliens tidligere sommerresidens, Palácio Nacional, ligger sentralt i Sintra. De to enorme og hvitkalkede skorsteinene over palassets tidligere kjøkken er ikke til å ta feil av.

Kongepalasset har røtter tilbake til maurernes tid på den iberiske halvøyen, rundt cirka 800. På 1300-tallet ble det bygget om og utvidet av kong João 1 og deretter av kong Manuel 1 tidlig på 1500-tallet. I 1910 ble palasset gjort om til nasjonalmonument.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Men det er innenfor dørene til palasset at skattene skjuler seg. Her finnes overdådige utsmykninger, takmalerier og håndmalte fliser.

Les også: Fikk ikke se film på flyet – saksøker flyselskapet for 37 millioner

Maurisk fort

Høyt oppe i fjellsidene over Sintra ligger det mauriske fortet, Castelo dos Mouros, med tykke forsvarsmurer som slynger seg gjennom landskapet. Her kan du gå på festningsmurene og la deg overvelde av utsikten, både ned på Sintra og opp mot Palacio da Pena på nabotoppen.

I klarvær kan du også se helt ut i Atlanteren.

Denne mauriske borgen skal norske Sigurd Jorsalfar og andre korsfarer som var på vei til Jerusalem, ha inntatt tidlig på 1100-tallet.

Les også: Norsk timeshare-eier vant i spansk høyesterett – igjen

Quinta da Regaleira

En av Sintras absolutt viktigste turistattraksjon er eiendommen Quinta da Regaleira. Her finnes både palass og kapell, fantastiske parker, kunstige innsjøer, bekker, grotter, labyrinter, fontener og tårn.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det var den styrtrike og eksentriske brasilianeren António Augusto Carvalho Monteiro som bygde Quinta da Regaleira på begynnelsen av 1900-tallet. Han satte den italienske arkitekten Luigi Manini på jobben og fikk det han ville ha; noe helt spesielt, proppfull av symbolikk, kunst og særegen arkitektur.

Les også: Spania kåret til verdens mest turistvennlige land