Norwegian kan få UDI-trøbbel

UDI truer med å politianmelde Norwegian. Foto: Johan Nilsson (TT)
UDI truer med å politianmelde Norwegian. Foto: Johan Nilsson (TT)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Utlendingsdirektoratet (UDI) kan kaste seg over Norwegian dersom flyselskapet flytter Dreamliner-flyene hjem til Norge og samtidig utstyrer dem med mannskap fra land utenfor Europa.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Norwegian planlegger å flytte Dreamliner-flyene hjem til Norge, men vil i så fall fortsette å bruke innleid mannskap fra Thailand og USA. Norsk Flygerforbund mener det er i strid med norsk lov å hyre mannskap fra andre kontinenter når flyene er registrert i Norge, slik Dagens Næringsliv skrev tidligere denne uken.

UDI vil i en slik situasjon undersøke om kravet til arbeids- og oppholdstillatelse for mannskapet blir fulgt, skriver Dagens Næringsliv.

– Dersom Norwegian eller andre luftfartsselskaper fremover skulle etablere en praksis med bruk av utenlandsk arbeidskraft som UDI får inntrykk av at ikke er i tråd med regelverket, vil vi agere, sier enhetsleder Jonas Folmo i UDIs oppholdsavdeling.

Bakgrunn: Norwegian kan flagge hjem Dreamliner-flyene

Han sier UDI åpner for å politianmelde Norwegian hvis selskapet ikke følger reglene i utlendingsloven. Norwegian reagerer kraftig på at selskapet kan bli anmeldt.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dersom Norwegian som eneste flyselskap skulle bli utsatt for politiforfølgelse på Gardermoen begrunnet med norsk registreringsnummer på flymaskinen, så er det et politisk signal langt over UDI, sier kommunikasjonsdirektør Anne-Sissel Skånvik.

Ifølge DN kan flyselskapets situasjon være i en gråsone. Avisen viser til en høringsuttalelse fra Justisdepartementet datert desember 2012 der det heter at dagens regler «er egnet til å skape forvirring». UDI oppfordrer Norwegian til å ta kontakt dersom selskapet er i tvil om regelverket.