Norske rånere inntok Strömstad

Kristian Fredrik Brekke Aalbu (25) er i Strömstad på skjærtorsdag for sjuende gang. – Jeg er her på grunn av miljøet, bilinteressen og at de tillater en del alternative, gamle biler. Folk tør å skille seg ut fra mengden, fastslår han. Foto: Lasse Ljung (Nyhetsfoto)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Et stort antall norske «rånere» rullet tradisjonen tro inn i Strömstad skjærtorsdag. – God stemning, sier svensk politi, som likevel har måttet sette elleve nordmenn i fyllearresten.

Artikkelen fortsetter under annonsen

STRÖMSTAD, SVERIGE (ABC Nyheter): – Det er mye drikking, men ikke mye bråk. Stemningen er god, sier politiets pressetalsmann Peter Adlersson til NTB.

På forhånd var det ventet opptil 15.000 nordmenn til Strömstad, og Adlersson sier de fleste av disse er «festglade ungdommer». Mange av dem kom i karakteristiske biler av eldre dato.

– Det er mange fine biler, og noen stygge biler, sier Adlersson.

Selv om politiet beskriver stemningen som god, har det likevel gått litt for langt for noen.

Artikkelen fortsetter under videoen.

17 personer, alle nordmenn, er satt i fyllearesten i Sverige, bekrefter politiet overfor ABC Nyheter ved 17-tiden.

Deler av sentrum er avsperret, og mange av rånerne har samlet seg i stedet ved en Statoil-stasjon et lite stykke unna. Antall feststemte nordmenn i byen må minst være flere tusen, ifølge NTBs fotograf på stedet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Været er fint, og en del lokale svensker har møtt opp for å kikke på de tilreisende nordmennene.

Stanset spritsalg

At ungdommer fra norske rånemiljøer besøker Strömstad skjærtorsdag, er etter hvert blitt en godt etablert påsketradisjon. Tidligere har det vært problemer med mye bråk og fyll, men situasjonen skal ha bedret seg etter at Systembolaget i byen for noen år siden fant ut at det var best å holde stengt denne dagen.

I år var det som vanlig samling i Rakkestad før rånerne satte kursen mot grensa. Norsk politi hadde møtt opp for å se dem vel av gårde.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg sto vel opp i femtiden. Først drar vi til Strömstad, så en liten tur til Charlottenberg, og så er det fest i kveld, sa Sindre Halvorsrud til NRK.

Kortesje på 200 biler

Kristoffer Nilsen og Charlotte Johansen har vært i Svinesund på skjærtorsdag mange ganger tidligere.

– Jeg har vært her fem eller seks ganger før. Jeg er her på grunn av fellesskapet. Det er mange kjentfolk som deler en felles interesse for bil og anlegg. Det er litt som Gatebil, sier Nilsen til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Johansen forteller at de har tatt turen fra Drammen torsdag morgen.

– Vi kjørte fra Drammen i en kortesje med cirka 200 biler, sier hun.

– Norsk politi har mye å lære

Kristian Fredrik Brekke Aalbu tilbragte skjærtorsdag på svensk jord for sjuende gang.

– Det har blitt mye bedre de siste årene. Det er mindre vold og den typen fyll. Nå er det mer samhold og glede, sier 25-åringen til ABC Nyheter.

Han opplever at politiet i Strömstad er mer ydmyke enn hva norsk politi er.

– Her får vi mer respekt, og det er bedre kommunikasjon mellom rånerne og politiet. Vi er takknemmelige for den jobben politiet her gjør. Norsk politi har mye å lære av hvordan de behandler rånerne her, sier Brekke Aalbu.

Lange køer

Vanlige butikker er åpne de fleste steder i Sverige skjærtorsdag, og i tillegg til dem som skal feste, har mange nordmenn krysset grensa for å handle.

Artikkelen fortsetter under annonsen

På formiddagen hadde det dannet seg lange køer ved Svinesund. Ved grenseovergangen var veien snevret inn til én fil, og mange av bilene ble sjekket av politi og tollvesen.

Blant svenske politifolk er det populært å jobbe i Strömstad skjærtorsdag, og flere har byttet vakter for å få være til stede, ifølge VG. Mellom 50 og 60 politifolk sørger for ro og orden i byen.

På ettermiddagen meldes det om mange svært berusede unge nordmenn, men ingen alvorlige episoder. I tillegg til rånerne har en del russ tatt turen til Strömstad, hvor høy musikk fra tallrike bilstereoanlegg preger bybildet.