Påskegrøss på svenskeferie

HERREGÅRDEN: Prinsen skrev i 1893 «slottet ligger där förfallet och oberört mitt i naturen som är evigt densamma med solen som lyser och moln som vältrar sig fram». Foto: Sundbyholms slott
Artikkelen fortsetter under annonsen

SÖDERMANLAND, SVERIGE (ABC Nyheter): På Sundbyholms slott, som nettopp har blitt frimerke, byr man på mord i maten – med Sherlock Holmes.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Fakta:
  • «Sherlock Holmes – åter til Baskerville», 17. april: Visse roller spilles av publikum. To profesjonelle skuespillere deltar.
  • «Butlern» 7. mars: Morddrama med ingredienser som utroskap og svik. Fire skuespillere. Stykket er skrevet av Pontus Olgrim fra Nöjesproducenterna.
  • «Testamentet», 27. mars, 4. april, april, 1. mai: Farse. Visse roller deles ut til publikum.
  • «Den Sista Stöten»: 11. april, 25. april: Mordgåte med humor som utspilles i 1928. Gjestene deltar ikke i selve skuespillet. Skrevet av Sara og Sebastian Edberg fraFriluftsteater.se

Eskilstuna i Södermansland er en av Sveriges kro & cafetetteste byer

Innbyggere: 100.000

Slik kommer du dit:

  • Fly til Stockholm eller Vesteräs (fire mil fra Eskilstuna)
  • Stockholm-Sundbyholm med bil, tog, buss tar en halv til én time.
  • I egen bil fra Oslo tar turen rundt fem timer.
På sommeren kan man sluse gjennom de svenske kanalene via Vänern til Mälaren. Besøk Parken Zoo – Dyrepark med hvite tigre, krypdyr. Her kan du bli fadder for et dyr!
Vattenpalatset – Innendørsbasseng med bølgemaskin

Slott og herregårder:

sundbyholmsslott.se

Informasjon om 18 andre slott og herregårder deriblant Steninge og Gripsholm på malarslott.nu

Sjekk også ut disse slottene med mord:

SLOTTSFERIE: Prins Eugens ble født for 150 år siden og var gjest på Sundbyholm i 1893. Her omgjorde han salongen til malerverksted en stund og malte «Det gamla slottet».

I påsken forvandles salongen til et mordåsted, med noe attåt.

Rundt Mälaren slår våre naboer på stortromma med 18 storslagne herregårder og slott.

Dette er stedet den svenske versjonen av «Jakten på kjærligheten» har valgt å gjøre opptakene. I april byttes romantikken ut med skrekk og gru når den Parapsykologiske foreningens sammenkomst på Baskerville Hall gjenskapes og gjestene blir deltakere i et spill, like utenfor Eskilstuna i Södermanland, fem timers kjøretur fra Oslo og én time fra Stockholm.

I eventyrlige omgivelser med rustninger og kapell, innrammet av trolsk bøkeskog, helleristninger og bleke kongeportretter på veggene, ligger Sundbyholm, bygningnen ble oppført i 1648 av Carl Carlsson Gyllenhjelm, sønn av Karl IX.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Skeptisk til å sove i «spøkelseshus»

«Mord i maten»-weekend

Med en gang vi åpner døren til Herregården hilser 1700-tallet med tunge gardiner, gammeldags sjarm, barokke møbler og vinkjeller.

Det er ikke så merkelig at «Bonde söker fru», den svenske versjonen av «Jakten på kjærligheten» spilles inn her, for både romantikk og krim passer godt i 1700-tallets omgivelser.

Vakre detaljer, en tredør med messingbeslag, lukten av gamle bøker og eventyr, skog som egner seg til å vandre hånd i hånd i. Lar man blikket gli mot taket, er en lubben Cupido i ferd med å skyte ut sine kjærlighetspiler.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I påsken forvandles middagen til «Sherlock Holmes – tilbake til Baskerville», «Testamentet» og «Butleren», tre spennende tilbud for krimglade. Trass i naturskjønne omgivelser og utsikt over Mälaren stirret kvinner i krinoline og menn i justaucorps-frakker og knebukser stivt ned fra veggene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Lekte Harry Potter på ekte slott

Ifølge lord Vasa spøker det på slottet. Psykologen Eberhardt som vil leie seg inn ved hjelp av en mekler, men mekleren bestemmer seg for selv å gjøre slottet til en turistattraksjon med ved hjelp av et medium. Det er opptakten til hva som skal skje under middagen.

NØKKEL: Nøkkelen til mordgåten finnes kanskje her? Foto: Tove AnderssonNØKKEL: Nøkkelen til mordgåten finnes kanskje her? Foto: Tove Andersson

Historisk område

Kong Anund som ligger begravet i en av Nordens største gravhauger ved Mälaren, hadde en blodtørstig sønn.

Sagaen forteller at han fikk et ulvehjerte å spise som barn. Sigurdsristningen fra 1000-tallet ligger 1,3 kilometer fra Sundbyholm slott mens Anundshaugen – en av Nordens største gravhauger - ligger i Vesteräs, seks mil fra Eskilstuna.

Det uler rundt hjørnet. En tur ned i hvelvene på jakte etter gjenferd, avdekker bare årgangsviner og et sjarmerende, lite kapell for amorøse.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: 15 reisemål som ikke blakker deg

I Riddersalen, slottets spisesal, sørger Maria Johansson for servering av mälargös og fasan, eller noe annet godt.

Gjestene dras inn i en farse med konspirasjoner forfattet og regissert av Pontus Olgrim (Nöjesproducenterna).

Her kan man gå turer, dra inn til en av landets mest krotette byer, eller dra på isjakt – seile med kjelke på isen. Vil man sende et postkort hjem, er de fem maleriene fra Prins Eugen å få i et hefte med frimerker verdt 14 kroner stykket.

Les også: Du vil ikke tro alt du kan gjøre uten å betale for det