Berlinguide:De åtte kuleste stedene i Berlin bare folk som bor der vet om

LUFTIG: 600 meter over Berlin får du et unikt syn på den historiske millionbyen. Foto: Andrea Gjestvang
LUFTIG: 600 meter over Berlin får du et unikt syn på den historiske millionbyen. Foto: Andrea Gjestvang
Artikkelen fortsetter under annonsen

Seile i sjøfly? Danse på elva? Her er innside-tipsene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Erle Marie Sørheim:

Erle Marie Sørheim er frilansjournalist, bosatt i Berlin. Hun skriver blant annet for Dagbladet og Klassekampen. I tillegg er hun aktiv som oversetter og foredragsholder og redaktør for tegneseriemagasinet Empirix.no. Hun har mastergrad i filosofi og estetikk fra Universitetet i Oslo.

Boka hennes «Berlin - Alt du trener å vite» viser andre sider av byen enn de vanlige severdighetene. Sørheims anbefalinger suppleres med tips fra en rekke andre norske Berlin-kjennere som Jahn Otto Johansen, Therese Bjørneboe, Asbjørn Slettemark, Tora Augestad og Jan Christensen. Boka er illustrert av den prisbelønte fotografen Andrea Gjestvang.

– Kunstnere, musikere, designere og andre innovative setter sitt tydelige preg på Berlin. Her åpnes det originale barer og butikker i et sett, sier Erle Marie Sørheim til Kvinneguiden. Hun er Berlin-innbygger på åttende året, og boka hennes, «Berlin - 100 unike opplevelser», er en reiseguide som viser Berlins mange sider . En av de mange påfunnene i Berlin er sightseeing i Øst Tysklands gamle Trabantbiler , mens Grand Hyatt som har egen veskeoppbevaring ved bordene i spisesalen.

– Historisk sett har Berlin en unik bakgrunn. Få byer har vært delt av en mur, heldigvis. Muren gjorde at Berlin ikke vokste som andre storbyer i Europa etter 2. verdenskrig. Folk flyttet fra den. Dermed fikk de som ble igjen masse plass, noe som igjen gjorde at boligprisene sank og at byen tiltrakk seg kunstnere og kreative mennesker, forteller Sørheim til Kvinneguiden.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Berlin for begynnere

Sterkt preget by

Dette er fortsatt veldig merkbart i det som er et av Europas største turistmål.

– Berlin er også fortsatt en av de rimeligste storbyene i Vest-Europa. Her kan du spise og drikke med stil til halvparten av prisen i Norge.

Mange nordmenn har et sterkt forhold til Berlin, og i Sørheims bok kommer flere av dem til orde for å gi sine egne innsidetips.

ICH BIN EIN BERLINER: Erle Marie Sørheim har bodd åtte år i Berlin, og gitt ut bok om byen. Foto: Kagge ForlagICH BIN EIN BERLINER: Erle Marie Sørheim har bodd åtte år i Berlin, og gitt ut bok om byen. Foto: Kagge Forlag

– Er man i Berlin, leter man ikke etter Michelin-restauranter, men går til Ecke-kneipen, de lokale hjørnekneipene med ekte tysk husmannskost, godt øl og husets vin, skriver Jahn Otto Johansen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Sten Inge Jørgensen, utenriksjournalist i Morgenbladet og forfatter av boken «Tyskland stiger frem», anbefaler folk også å se utenom turistfellene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Østberlins zoo er ikke så sentralt som det i vest, men det er mye større, og fraværet av folk gjør dette til en mye mer behagelig utflukt, sier han til Kvinneguiden.

Les også: Nå kan du gå på likmuseum i Berlin

Frokost til middag og ingen stengetider

De fine spiser sent, heter det. I Berlin har de fine all anledning til en sen frokost.

– Noe alle besøkende bør få med seg i Berlin er byens fantastiske frokostkultur. I Berlin kan du bestille fra frokostmenyene helt til kl. 17 og i helgene tilbyr en rekke kafeer frokostbuffeer like lenge, sier Sørheim.

Det passer godt, siden det heller ikke er stengetider om kvelden.

– Og det er forventet at du tar deg god tid med frokosten. Å sitte og se på livet, lese, skravle og nyte ferien sin har aldri vært enklere, eller mer velsmakende.

Les også: Isbjørnen Knut får egen minnestatue utenfor Berlin Zoo

Artikkelen fortsetter under annonsen

Flere besøkende

FORFATTER: Morgenbladets Stein Inge Jørgensen har skrevet bok for Aschehoug om Tyskland. Foto: Maria BergrenFORFATTER: Morgenbladets Stein Inge Jørgensen har skrevet bok for Aschehoug om Tyskland. Foto: Maria Bergren

– Vi ser at mange nordmenn ønsker å besøke Berlin, sier presseansvarlig Daniel Kirchhoff i Norwegian til Kvinneguiden. Han forteller at de over lengre tid har registert en god passasjerutvikling til den tyske hovedstaden

– Derfor har vi nå også valgt å øke antall ukentlige avganger til Berlin fra både Oslo, Bergen, Trondheim og Stavanger, forteller Kirchhoff.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Erle Sørheim drømte alltid om å bo i utlandet da hun var ung. Opprinnelig drømte hun om London, men da hun endelig ble gammel nok hadde Berlin plutselig kommet på folks lepper og hun innså at London var en fryktelig dyr by å bo og studere i.

– Så da valgte jeg heller Berlin og falt pladask fra første møte. Det var en så åpen stemning, stor plass til å gjøre hva du ville og et utrolig tilbud av spennende barer og steder, forteller hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hun syntes Oslo, som hun kom fra, ble veldig sterilt og lite i forhold.

– Og så var det så billig å bo, som student kunne jeg leve ordentlig bra på studielånet! Det var en stor og kjærkommen forskjell.

Nå er det åttende året og Sørheim er fortsatt like fornøyd.

– Berlin er i passe distanse til Norge, det tar ikke lang tid å komme seg hjem, og jeg føler meg veldig hjemme her. Berlinerne er kanskje ikke kjent for å være verdens høfligste mennesker, men de er veldig åpne, og som tyskere flest elsker de Norge og nordmenn!

Les også: Berlin er uten tvil Europas hippeste by akkurat nå

FEM INNSIDETIPS TIL BERLIN

1. Stress ned

Stress helt ned i ett av Berlins populære Float-sentre. Her ligger man i saltholdig vann som i Dødehavet og svever på vannet i et privat basseng med avslappende musikk og lys som sakte skifter farger. Effekten er forbløffende, etter en time er man helt stressfri og klar for storbylivet, som om man har fått massasje. Bare pass på å få ut vannet av øra!

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

2. Skål inn helgen

Med fantastisk utsikt over Berlin, og ikke minst dyrehagen rett nedenfor, finner du fasjonable Monkey Bar øverst i 25 hours hotel Berlin. Det perfekte sted å starte helgens festligheter!

Les også: Raske reiser i Berlin

WATERGATE: Ligger tett inntil elven Spree og holder åpent til de små timer. Klubben er verdenskjent, og det er ikke uten grunn. Foto: Andrea Gjestvang

3. Se Berlin fra oven

Med et glass champagne begynner denne eksklusive flyturen over byen med sjøfly. Berlins eneste sjøfly er stasjonert i Treptower Park, og her kan man for 198 Euro få en helt unik tur over byen i 600 meters høyde.

Det hele begynner med et glass champagne på restaurantbåten Klipper. Derfra bærer det opp og inn over Berlins sentrum. Å lette og lande på vannet er en opplevelse i seg selv, men høydepunktet er selvfølgelig utsikten over byen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Noe lik(nende) har du neppe sett før

4. Kimono-mekka

Kimonoer er det store trendplagget i sommer, og en butikk i Berlin har viet seg til å selge originale kimonoer fra Japan til svært overkommelige priser. Butikken heter Aura, og du finner den i Sanderstrasse 13 i Neukölln.

TORGRIM EGGEN: Bor i byen og kommer med et tips som passer særlig godt nå om våren. Foto: PrivatTORGRIM EGGEN: Bor i byen og kommer med et tips som passer særlig godt nå om våren. Foto: Privat

– De selger også andre vintage klær. Etter en tur her kan man legge lunchen til Sing Blackbird i samme gate, den kombinerte second hand-butikken og cafeen selger sunne og gode salater, en rekke ulike juicer og herlig kaffe.

Artikkelen fortsetter under annonsen

5. Dans helt til frokost

Dans natta igjennom på klubben Watergate.

Klubben har panoramautsikt over elven Spree og om sommeren har de en flytebrygge på elven.

– Man kan faktisk danse under åpen himmel på elven, tipser Sørheim.

6. Museum med gode utstillinger

Et ufortjent lite kjent museum midt i byen, Museum für Kommunikation, har ofte svært gode utstillinger, i følge forfatter Stein Inge Jørgensen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Dette anbefaler Morten Krogvold om du skal til Berlin

7. Stedet hvor andre verdenskrig sluttet

Deutch-Russisches Museum Berlin-Karlshorst ligger avsidesliggende til, men er interessant og verdt et besøk, tipser Jørgensen. Det er et nyoppusset tysk-russisk museum i lokalene hvor andre verdenskrig ble avsluttet gjennom Tysklands kapitulasjon.

Vil du lese flere slike saker? Følg Kvinneguiden på Facebook.

Les også: Bedagelig bydelsferie

8. Thai-marked og nazi-arkitektur

Forfatter, journalist og musiker Torgrim Eggen bor i Berlin og har følgende tips:

– Hver lørdag ettermiddag er det thai-marked i parken ved Fehrbelliner Platz. Det sitter et tjuetall damer i parken og griller mat, blander salater og mikser drinker, alt smaker helt knall og koster veldig lite. Etter maten kan du få thaimassasje i det grønne. Ta med et teppe å sitte på og ha en picnic i spitzenklasse. U-bahn til Fehrbelliner Platz i Wilmersdorf, og få endelig tatt et blikk på den storslåtte nazi-arkitekturen rundt stasjonen; dette er det gamle hovedkvarteret til Deutsche Arbeitsfront.

Les også:

Du vil garantert dra tilbake

Er dette deg på ferie?

– Berlin er for de hippe og kule, det Paris er for romantikeren

Saken er opprinnelig skrevet for Kvinneguiden og publisert på klikk.no