Selv med gyldig billett kan du bli nektet å fly

Det er slett ikke sikkert at du får være med flyet – selv om du har billett. Foto: Colourbox
Det er slett ikke sikkert at du får være med flyet – selv om du har billett. Foto: Colourbox
Artikkelen fortsetter under annonsen

Selv om du har bestilt og betalt flybilletten er du ikke garantert å få være med når flyet skal ta av.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge Travel Magazine blir det i de mest ekstreme tilfellene solgt 150 billetter per 100 ledige seter på enkelte flyavganger, skriver VG.

Ifølge en EU-rapport overbooker flyselskapet British Airways nesten en million flyseter hvert år, og overbooking av avganger har gått såpass langt at det ifølge rapporten har nådd et uakseptabelt nivå.

Flyselskapene overbooker avganger fordi de opplever at flere passasjerer enten ikke møter opp til avgangene de har booket eller velger å booke om til andre avganger.

Vanlig praksis

Det samme gjelder norske flyselskaper.

– Det er ganske avansert anvendelse av historiske data som ligger som bakgrunn for hvilke flygninger som kan overbookes og ikke. Det er ikke noen bestemt prosentsats eller et konkret antall seter som er en mal for hvor mange seter man kan selge utover flyets kapasitet. sier informasjonssjef Knut Morten Johansen i SAS til VG.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Dersom flyet er overbooket skal flyselskapet først la passasjerene melde seg frivillig til å si fra seg plassen mot en kompensasjon.

Om ingen melder seg, kan passasjerene likevel mot sin vilje nektes å være med flygningen. Du har krav på å bli booket om til en annen avgang eller få refundert billetten.

Krav på kompensasjon

Og dersom du ikke får være med flyet du har bestilt billett til, har du naturligvis rett på kompensasjon, selv om du ikke har lidd noe økonomisk tap. For reiser opptil 1500 kilometer er satsen 250 euro, for flygninger innenfor EØS og for alle øvrige flygninger mellom 1500 og 3500 kilometer er kompensasjonen 400 euro, og dersom du skulle ha reist lenger, er kompensasjonen 600 euro.

Kompensasjonen halveres dersom du får ny billett til det opprinnelige bestemmelsesstedet, og forsinkelsen ikke blir mer enn to, tre eller fire timer, avhengig av reiselengden.

Forbrukerrådet forteller deg mer om ovedrbooking og hvordan du skal gå fram for å kreve kompensasjon og erstatning.

SE VIDEO: Ny type seter gir dyrere flybillett jo større du er: