32.000 i kø for å gå verdens farligste sti

Den fullstendige restaureringen av El Caminito har kostet nesten ti millioner euro og tatt nesten ett år å gjennomføre. Foto: Málaga turistråd
Artikkelen fortsetter under annonsen

I skrivende stund har de siste ti årene seks mennesker omkommet og 30 blitt alvorlig skadet på El Caminito del Rey – Kongens lille sti. «Den farligste stien i verden» ble gjenåpnet etter at den ble restaurert i 2015. 

Artikkelen fortsetter under annonsen

MALAGA, SPANIA (ABC Nyheter) El Caminito del Rey, rett nordvest for storbyen Málaga helt sør i Spania, har myndighetene siden år 2000 prøvd å holde stengt for både fjellklatrere og folk flest. Grunnen er at den mer enn 100 år gamle stien som opprinnelig ble bygget som en anleggssti, var helt nedslitt og livsfarlig.

En knapp meter bred snodde stien seg fram, høyt oppe i de stupbratte fjellsidene. Rekkverkene var for det meste borte og selve dekket på stien hadde flere steder falt ned. Bare forbi de farligste områdene fantes det en wire som man kunne huke fast sikkerhetsslynger.

Livsfarlige El Caminito del Rey! Se videoen fra 2008, før restaureringen:

Endelig ferdig

Folk som søker adrenalin-kick, har i årevis blåst av forbudet mot å gå den livsfarlige stien. Men nå, etter at stien er restaurert i knapt ett år og for nesten ti millioner euro, er den nå klar igjen for å gi sine besøkende sterke opplevelser, helt lovlig.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

For stien går gjennom den vakreste og villeste naturen som denne delen av Spania kan by på, og få adrenalin-kick´et som lykkejegerne ønsker seg, bør fortsatt være lett å innfri.

Arbeidet med Kongens sti begynte i 1901 i forbindelse med store anleggsarbeider med demninger og kraftstasjoner i området. Først i 1921 ble stien offisielt innviet da spanskekongen Alfonso XIII selv krysset stien og ga den navnet.

Tre kilometer lang

El Caminito del Rey er knapt tre kilometer lang. For det meste er stien boltet fast i de bratte fjellsidene. Andre steder er den hugget rett inn i fjellet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Stien følger stort sett vestsiden av det enorme juvet. På begge sider reiser høye, loddrette kalksteinsklipper seg, og i bunnen renner elven Guadalhorce. Spinkle broer og trange stier der det så vidt er mulig å passere andre turgåere, leder innover i det trange passet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Flere Hollywood-filmer skal ha blitt filmet her, bl.a. med stjerner som Robert de Niro og Frank Sinatra.

Åpen fra mars 2015

I forbindelse med at El Caminito del Rey gjenåpner 28. mars, har pågangen fra folk som vil gå den nye stien vært enorm. Turistmyndighetene har slått på stortromma og lagd en egen webside for «stien»: www.caminitodelrey.info. Her må alle som vil gå Kongens lille sti registrere seg, for kapasiteten er liten. Bare 600 mennesker får hver dag gå stien fram og tilbake. Til gjengjeld lover myndighetene at det i alle falle de første seks månedene vil være gratis å gå stien.

El Caminito del ReyEtter at websiden hadde vært i drift i én uke hadde 130.000 mennesker fra Spania, Storbritannia, Tyskland, USA og en rekke andre land besøkt siden. Mer enn 32.000 av dem har allerede bestilt billetter for å gå stien som myndighetene nå garanterer er sikker.

  • Den knapt tre kilometer lange kongestien ligger i et særegent skogs- og fjellområde - El Chorro - en drøy halvtimes kjøretur nordvest for storbyen Málaga på Costa del Sol
  • El Chorro regnes som et av de beste i hele Europa når det gjelder sportsklatring
  • Det finnes flere hundre klatreruter i området, og det er satt opp mange tusen bolter i fjellene rundt ”El Caminito del Rey”
  • Naturparken El Chorro er et svært populært utfartststed for vanlige fjellturer, camping og muntainbiking
  • Fjellene i området består for det meste av kalkfjell og sandstein

Sjekk også ut denne svært skumle stien i Kina: