250.000 på vei til Santiago de Compostela

Å gå pilegrimsleden handler om å gå i egne tanker, møte fremmede, føle fellesskap, oppleve mektig natur og utfordre seg selv fysisk. Foto: Arne Bjørndal
Artikkelen fortsetter under annonsen

I tusen år har millioner av pilegrimer tatt seg fram til katedralen i Santiago de Compostela i Nord-Spania der levninger etter apostelen Jacob skal finnes. I år kan det bli din tur, sammen med nesten 250.000 andre!

Artikkelen fortsetter under annonsen
Mer om pilgrimsturen til Santiago de Compostela

Vanlig – eller ”luksuspilegrim”?

  • Det finnes en rekke selskaper/turoperatører som legger opp pilegrimsturer for både individuelle og for organiserte grupper. Mange har også skrevet om sine opplevelser og har med nyttige tips for turen. Prøv ulike søkeord og kombinasjoner av søkeord på internett som pilegrim (norsk), pilgrim (svensk og dansk), Santiago de Compostela og El Camino.
  • Vil du selv organisere pilegrimsvandringen, må du bære all bagasje og selv sørge for overnattingssteder. Det er vanligvis ikke noe problem, for det finnes mange herberger langs Camino´en. Ta en kikk på Pilegrimsselskapet St. Jacobs hjemmeside: http://www.pilegrim.no/.
  • Flere reiseselskaper tilbyr seg å skreddersy pilegrimsvandringen for deg. Du kan da overnatte på mindre hoteller og overnattingssteder langs ruten og få kjørt bagasjen din videre til neste overnattingssted. En ukes vandring med overnatting, frokost, middag, bagasjetransport og kart kan koste fra kr. 8.000 per person. I tillegg kommer reiseutgifter til/fra Spania og evt. forsikringer.

Moderne pilegrimer bruker sykkel

- En viktig personlig utfordring, sier portugisiske Miguel og tyskerne Martin og Daniel. Sammenlagt har de syklet mer enn 5.000 km og vært på veien i 26 dager for å nå pilegrimsmålet Santiago de Compostela.

Langt de fleste pilegrimer foretrekker fortsatt – som i middelalderen – apostlenes hester med ryggsekk, støvler og stokk. Men andelen moderne pilegrimer på sykkel øker, og i dag utgjør de rundt ti prosent av alle pilegrimer.


Dette er de moderne pilegrimene

  • I 2014 ble det registrert 237.886 pilegrimer i Santiago de Compostela.
  • 54 % av pilegrimene er menn, 46 % kvinner
  • • 88 % bruker bena, 10 % sykkel, 0,64 % hest og 0,04 % rullestol
  • Motiv for å gå El Camino: 42,46 % rene religiøse motiver, 50,62 % religiøse og andre motiver, kulturelle: 6,92 %.
  • 49 % av pilegrimene er spanske, tyskere og italienere utgjør hver drøyt 7,5 %. (2013)
  • I 2014 ble det registrert 805 norske pilegrimer (0,4 %).
  • Drøyt 55 % av pilegrimene er mellom 30 og 60 år

Kilde: Registro de la Oficina de Acogida de Peregrinos

Her går pilegrimene

Camino Francés er den mest populære leden som nesten sju av ti pilegrimer velger, til sammen 161.000 personer per år. Camino Portugués velges av knapt 15 % eller knapt 36.000 pilegrimer. På tredje plass kommer Camino del Norte som for det meste går den spanske nordkysten ut mot Biscaya-bukta. Drøyt 15.000 pilegrimer velger denne ruten.

Apostelen Jakob

• Jakob var i følge tradisjonen en av Jesus´ 12 disipler. Han skal ha lidt martyrdøden i år 44 e. Kr.

• Liket – eller deler av det – skal ha blitt fraktet til Galicia i Nord-Spania og begravd ved Santiago de Compostela.

• I dag skal relikviene befinne seg i en sølvkiste i katedralen som ble påbegynt i 1075.

• St. Jakob er skytshelgen for bl.a. pilegrimer og krigere.

• I kunsten blir apostelen gjerne fremstilt med et muslingskjell i hatten, et symbol pilegrimene i Santiago også benytter.

SANTIAGO DE COMPOSTELA (ABC Nyheter): – Buen Camino! Slik hilser mennesker fra fjern og nær hverandre når de møtes på pilegrimsledene som fører til Santiago de Compostela i Galicia, forklarer Vera K. Sletto i ”Den gode reisen”.

Siden 2010 har Vera skreddersydd pilegrimsvandringer for nordmenn.

De siste ti årene har tallet på norske pilegrimer økt jevnt og trutt, fra 262 i 2004 til 805 i fjor. I tiårsperiode har den katolske kirkens pilegrimskontor i Santiago registrert drøyt 7.000 nordmenn som alle har fått sitt diplom som bevis på at de minst har gått de siste 100 kilometerne eller syklet minst de siste 200 kilometer langs El Camino fram til Santiago.

”El Camino gjør noe med deg”

– ”Ingen blir den samme etter El Camino”. ”Et minne for livet.” ”En sterk opplevelse”. Slike kommentarer er vanlige blant dem som har gått i én, to, tre, fire og fem uker – noen bruker enda lengre tid – langs pilegrimsledene og som til slutt står på den enorme plassen og ser opp på Santiagos´ mektige katedral, sier Vera.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

For på El Camino går gjerne folk i egne tanker, bruker tiden til å tenke gjennom livet, dyrker fellesskapet med andre pilegrimer, opplever mektig natur og utfordrer seg selv fysisk.

Beste årstider

– Vår og høst, det vil si fra april til og med juni og fra september til november er de beste perioden å gå El Camino. Da er været vanligvis bra og temperaturene behagelige. Velger du våren får du med deg blomstringen, selv om senhøsten oftest kan by på de mest behagelige temperaturene, ifølge Vera.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Likevel viser statistikkene at over halvparten av alle pilegrimer velger å gå i sommermånedene juli og august. Ulempen er at lett kan bli for varmt.

Omvendt vil vinteren ofte bli for kald og våt. I tillegg kan mange av de enkle overnattingsstedene som pilegrimene benytter være stengt i vintermånedene.

Nødvendig utstyr

– Skaff deg godt fottøy og sørg for å gå støvlene inn i god tid før du begynner på El Camino. Det verste er å ende opp med gnagsår og vannblemmer på føttene. Da har du et problem! Husk at kroppen din gjerne trenger noen dager på å bli vant til dagsetapper på 20 kilometer og eventuell ryggsekk, sier Vera.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I tillegg er det lurt å ta med et par sandaler som du kan skifte til på kveldstid og som kan være reserve-sko. Husk solkrem, plaster hatt, regntøy, en fleece-genser og gjerne stav(er)!

Du kan velge ulike opplegg for turen slik at du på forhånd ordner overnatting og får bagasjen kjørt fra ett overnattingssted til det neste. Da trenger du bare en liten svipptursekk med noen flasker vann, sjokolade, frukt, nøtter og eventuelt litt klesskift og et ekstra par sko.

Velger du å bære all bagasje, er tommelfingerregelen at ryggsekken maks bør veie 10 kg og bare inntil 10 prosent av din egen kroppsvekt.

Pilegrimspass

Dersom du vil ha diplom som bevis på at du har gått El Camino, må du skaffe deg ”Credencial del Peregrino”, et pilegrimspass (gratis). Dette er et kort med plass til stempel fra overnattings- og spisesteder langs El Camino. For å få diplom når du når fram til Santiago de Compostela, må du nemlig dokumentere at du minst har gått 100 kilometer eller syklet 200 kilometer på El Camino.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Dersom du er i vanlig god form og ikke har spesielle sykdommer eller problemer med pusten eller hjertet, trenger du normalt ikke trene før deg opp før du knyter på deg støvlene og setter ut.

I alle fall om du ikke må bære på tungt utstyr. Er du i tvil om din fysiske form, så ta en sjekk hos legen før start!

Flere ruter

Det finnes en rekke ulike Camino´er, alt avhengig av hvor langt og hvor lenge du vil gå. Standard lengde for en dagsmarsj ligger mellom 20 og 30 kilometer, så da kan du jo selv regne ut om du vil starte innerst i Biscaya-bukta og på fransk side av grensen, gå fra Lisboa i Portugal eller fra den portugisiske grensebyen Tui eller vandre langs Ruta de la Plata, fra helt sør i Spania og opp til Santiago i Nord-Spania.

Velger du å følge Camino francés på 800 kilometer, slik drøyt 70 prosent av pilegrimene gjør, bør du beregne deg mellom fire og fem uker.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Camino Portugués er nesten 250 kilometer lang og her må du regne med rundt to uker.

Noen deler opp camino´en og går for eksempel én uke hver sommer til hele pilegrimsleden er gjennomført.

Uansett: Beregne deg god tid. Turen blir bare stressende om du må øke dagsetappene bare for å rekke flyet eller toget du har kjøpt billett til.