Solformørkelsesturistene ankommer Svalbard

Artikkelen fortsetter under annonsen

Om det blir oppholdsvær fredag kan man oppleve solformørkelse over hele Norge. Men kun på Svalbard vil den bli total, og folk fra hele verden strømmer nå til Longyearbyen for å oppleve det sjeldne naturfenomenet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

SVALBARD (ABC Nyheter) På fredag vil månen ta store jafs av solen, og på Svalbard vil den sluke den hel. I hvert fall vil de se slik ut om man bruker solformørkelsesbriller og ser opp mot solen når månen kommer mellom den og jorden, mellom klokken 10 og 12 på formiddagen.

I snaut tre minutter vil det bli natt midt på dagen på Svalbard mellom klokken 11:10 og 11:13, mens man på fastlandet, der formørkelsen ikke blir total, vil merke at det blir litt dunklere.

Les også: Slik treffer solformørkelsen Europa på fredag

Nå strømmer solformørkelsesturistene til Svalbard for å få med seg fenomenet.

Juri (36) og Jinyun (30) fra Firenze har tidligere sett en delvis formørkelse i Italia, men nå har de tatt turen til Svalbard for å oppleve den totale varianten.

– Nå krysser vi bare fingrene for at det ikke blir overskyet, det er vel 50/50 sjanse, sier Juri til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fullbooket

Hotellene i Longyearbyen har vært fullbooket i flere år allerede, og på mandag ankom de første flyene med solformørkelsesturister til Svalbard. Visit Svalbard sto på plass i ankomsthallen for å ta imot de besøkende, og delte ut brosjyrer med nyttig informasjon og om aktiviteter i forbindelse med solformørkelsen.

– Vi kommer til å stå her hver dag frem til solformørkelsen, med unntak av noen sene nattfly, forteller reiselivssjef Ronny Brunvoll til ABC Nyheter.

Les også: Norge får orkesterplass under solformørkelse

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er ikke ofte man merker et så stort trykk av turister, og det har vært knyttet bekymring til om de tilreisende har ordnet seg skikkelig overnatting, for nå er også alle madrasser og sovesofaer leid ut, og om de har på seg passende klær og fottøy for det barske arktiske klimaet på Svalbard.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ville telte

Yaenga fra Stockholm har reist til Longyearbyen sammen med venner fra Belgia og Romania. De hadde først tenkt å sove i telt.

– Vi er studenter så har ikke råd til å bo på dyre hoteller. Så vi planla å bo i telt. Men så forsto vi at vi ville komme til å fryse i hjel. Vi sjekket hva slags utstyr man ville trenge for å campe her, og det ville blitt enda dyrere å leie det enn å bo på hotell. Heldigvis fikk en av mine venner til slutt ordnet privat overnatting for oss, forteller hun.

Les også: Sjelden solformørkelse fascinerte verden

Reiselivssjef Pål Brekke vil se an situasjonen de neste dagene, men så lenge de tilreisende har ordnet seg et sted å overnatte skal man kunne hjelpe tynnkledde turister.

– Vi har flere gode sportsbutikker her, så ingen skal trenge å fryse.

* Dette er første del i en serie på fire om den totale solformørkelsen på Svalbard fredag 20. mars 2015.

På fredag blir det solformørkelse over Norge. Men kun på Svalbard og Færøyene vil den bli total. Longyearbyen oversvømmes nå av solformørkelsesturister. Foto: Thomas Kolbein Bjørk Olsen