Kjært barn med mange navn

THE BEATLES: Mange har forelsket seg i Skiathos. The Beatles prøvde på et tidspunkt å kjøpe en av naboøyene etter å ha besøkt Skiathos. Foto: Roger Grosvold
Artikkelen fortsetter under annonsen

Greske Skiathos regnes for selve perlen i øygruppen Sporadene, og det med god grunn.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Om Skiathos:

Reise til/fra:

  • Flyplass på Skiathos, like ved Skiathos by.
  • LilleputReiser tilbyr pakkereiser til Skiathos. Direkte flygninger med SAS fra Gardermoen.

Opphold:

  • Det er hotell og/eller utleieleiligheter i de ulike byene på Skiathos, mange med kort avstand til strand. Det er ellers korte strekninger mellom byene på Skiathos.
  • The Skiathos Palace har etter manges mening den mest praktfulle beliggenheten.
  • Villa Christina ligger utenfor Skiathos by, med kort vei til Vromolimnos Beach.
  • Hotel Taverna Mouria ligger ved hovedgaten i Skiathos by og er et trivelig hotel. Adgang til felles kjøkken.

Restauranter/tavernaer:

  • Restaurant 1901 byr på en varm atmosfære, godt krydret med franske ingredienser. Sausene alene får tennene til å løpe i vann.
  • Aleksandros er en tradisjonell taverna med et oppriktig ønske om å få gjestene til å føle seg som hjemme.
  • Windmill Restaurant er en restaurant med særpreg og flott beliggenhet med praktfull utsikt.

For mer informasjon:

SKIATHOS, HELLAS (ABC NYHETER): Det sies at gudene må ha vært i strålende humør da de skapte det som grekere stolt beskriver som «Skyggenes øy», «Frihetens øy», «Kjærlighetens øy» eller «Den grønne øya». Frodige Skiathos byr på rundt 70 sandstrender, frontet av asurblått Egeerhav, og i løpet av de siste tiårene har den vært som en magnet på norske trekkfugler. Øya har flyforbindelse med Athen og er kun en kort flyreise unna med norske Lilleput Reiser.

Ekteparet Anne Rigmor og Leif Helge Nærø fra Trondheim, men bosatt på Fosen, besøkte Skiathos første gang i 2003, og forelskelsen var et faktum fra første øyeblikk. Når ABC Nyheter møter dem i deres faste ferieleilighet 2015, er de på plass for 21. gang.

Les også: Uberørt av Hollywood

– Det skyldes først og fremst befolkningen her på øya. Vi ønskes velkommen med strålende smil, og ikke av den typen som forsvinner så snart du snur ryggen til. De er oppriktig glade for å se oss, vi føler oss så godt tatt vare på at jeg nesten griner når jeg må hjem. Nå har jeg panikk for det er bare tre uker igjen, ler Anne.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Skiathos er en grønn og vakker øy, selv når det er på sitt varmeste i august så er den like grønn. Hvis man tar turen opp i fjellene, får man en fantastisk utsikt utover øya. Det finnes ikke noe bedre paradis enn her, i alle fall ikke for oss, fortsetter Leif.

Strandløvenes paradis

Langs sørkysten på øya ligger hoteller og villaer med tilgang til strender og turområder. Veien inn til byen er kort, men det er ikke tilrettelagt for sykkel og moped mellom kysten og byen. I stedet anbefales du å ta båter som går inn til byhavnen, og det går jevnlig buss fra syv om morgenen til halv ett om natten.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Skiathos er det ideelle reisemål for strandløver og badenymfer som ønsker noen avslappede dager på innbydende sandstrender, avbrutt av en forfriskende dukkert i ny og ne. Det går buss ut til flere av strendene, men leier du deg egen båt så åpner det seg en mengde muligheter ettersom mange strender er bortgjemte. Du kan leie båt med en motor opp til 25 hestekrefter uten båtførerbevis.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Slutt på reisen for turoperatøren Lilleput etter 38 år

Til Lalaria-stranden kommer man bare i båt, men tilbudet av båtturer hit er stort. Se hvordan den idylliske stranden ser ut via Google Street View:

Kyststripen kan by på rik variasjon av strender, fra Vromolimnos Beach hvor det handler om å se og bli sett, til små og innbydende steder som Kechria Beach. Banana Beach møter deg med kremgul sand og langgrunt, barnevennlig vann, og rundt odden venter nudiststranden Little Banana Beach. Tavernaene er aldri langt unna, og mange strender har tilbud om vannsport.

De fleste badestrendene kan også nås med de mange badebåtene som daglig legger ut fra havnen i byen. Poseidon er blant de som tilbyr dagsturer rundt øya, blant annet til Lalaria-stranden som ligger på øyas nordside. Med klart vann, myke rullesteiner og en gjennomhullet klippe er det et av øyas vakreste og mest fotograferte steder.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: La Gomera - den glemte kanariøya

Beskyttet mot pirater og sjørøvere

Du kan utforske øya på flere måter enn til fots eller i en leiebil, og Skiathos Riding Centre tilbyr muligheten til å oppleve det vakre landskapet rundt Koukounaries fra hesteryggen. Ridesenteret bruker kun hester som er født og oppvokst på gården, og rutene varieres i forhold til rytterens erfaring. Samtlige hester er rolige av natur, så ride-jomfruer kan trygt slappe av og nyte utsikten over klipper og vakre strender mens man smaker litt på cowboy-følelsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

På øyas nordside, dominert av grønne furu- og oliventrær, finnes et rikt fugleliv og flere strender og bukter. Her finner du Skiathos’ gamle og forfalne hovedstad Kastro, ruvende høyt oppe på en klippe. Fra 1400 til 1830 utgjorde mer enn 300 hus og 20 kirker stedet som ble regnet som uinntakelig for Egeerhavets pirater. I dag fremstår byen som en ruin etter at innbyggerne flyttet derfra og tok med seg alt de kunne. Tre kirker er senere blitt restaurert.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Litt lenger sør ligger Evangelistria-klosteret dramatisk til på kanten av en ravine. Klosteret fungerte som fristed for motstandsfolk under uavhengighetskrigen, og det sies at det var her det greske flagget ble sydd og heist for første gang i 1807. Det hviler en fredfull atmosfære over klosteret som blant annet produserer egen vin og olivenolje.

Les også: Hjertet i Middelhavet

Blant verdenes mest homovennlige

I Skiathos finner du Sporadenes mest omfattende uteliv med rikt utvalg av barer, klubber og diskoteker, og innbyggerne er så fordomsfrie at Skiathos ligger på Lonely Planets liste over de ti mest homovennlige stedene i verden. Byen, med sine røde takstein og et virvar av brosteinsbakgater, byr på utstrakte shoppingmuligheter og ikke minst restauranter og tavernaer med alle typer menyer.

Saken fortsetter under

Skiathos består av mange små, trange gater med shoppingmuligheter og restauranter. Foto: Colourbox.com
Skiathos består av mange små, trange gater med shoppingmuligheter og restauranter. Foto: Colourbox.com

Anne og Leif Nærø anbefaler å gå gjennom alle de små gatene i gamlebyen og finne sine egne plasser blant alle restaurantene som ligger der.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg liker steder som føles ekte gresk. Mange har levende musikk, som for eksempel Aleksandros hvor det sitter en eldre greker og spiller for gjestene. Vi damer får noen flørtende blunk mens han spiller, og da blir vi jo så forelsket vet du, smiler Anne.

Skulle du føle behov for litt kultur, kan du gå den korte spaserturen til kultursenteret på den nærliggende halvøya Bourtzi. I høysesongen skjer det noe hver kveld, og du kan hygge deg med blant annet tradisjonell dans og teaterforestillinger bygget på gresk mytologi.

Les også: Krystallklar cruisetrend

Ønsker seg flere turister

Selv om de fleste utendørsscenene ble innspilt på naboøya Skopelos, opplevde Skiathos enorm interesse fra turister etter filmsuksessen «Mamma Mia!» Og øya har spilt på millionsuksessen for alt hva den er verdt, blant annet kan du velge mellom et utall «Mamma Mia!»-relaterte utflukter og byens kino har fremdeles fulle hus med utendørsvisninger av filmen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Hit vil vi på norgesferie

I motsetning til hva man kanskje skulle tro, har ikke Anne og Leif det minste imot flere turister - og de deler gjerne på det greske paradiset sitt.

– Jeg synes tvert imot det er en fordel at det kommer folk, og de må gjerne komme så mange som mulig for min del. De har det ikke så godt her om vinteren, da reiser de fleste som lever av turismen inn til fastlandet og jobber der. Så jo flere folk, desto bedre er det for lokalbefolkningen, synes Leif.

– Av og til har jeg litt hjemlengsel, men når jeg kommer hjem så går det en uke hvor jeg liksom har fått sjekket at alt er i orden og da kan jeg godt reise ned igjen. Tiden her går så altfor fort, vi stortrives på Skiathos og nyter å kunne leve i dag, ikke i morgen, avslutter Anne.

*I etterkant av intervjuet gikk Leif Helge Nærø bort i oktober 2014. Saken er publisert med Annes godkjennelse.

*Reiseartikkelen er skrevet som følge av tur med Lilleput Reiser.