USA letter Cuba-restriksjoner

Gatescene fra den kubanske hovedstaden Havana. Foto: ©Kamira / Shutterstock.com
Gatescene fra den kubanske hovedstaden Havana. Foto: ©Kamira / Shutterstock.com
Artikkelen fortsetter under annonsen

USA letter reise- og handelsbegrensningene med Cuba fredag.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er første skritt i retning av normalisering av forbindelsene til fienden fra den kalde krigen.

Selv om det fremdeles er forbudt for amerikanere med ordinær turisme til Cuba vil enkelte godkjente grupper, som journalister, forskere, kunstnere og idrettsutøvere, nå møte færre byråkratiske hindringer ved reise til det kommunistiske landet, ifølge det nye regelverket.

Amerikanske reisende vil kunne bruke amerikanske kreditt- og debetkort på Cuba, og ta med seg varer til en verdi av 400 dollar hjem, inkludert kubansk rom og sigarer til en verdi av 100 dollar, melder AFP.

Cubanere bosatt i USA vil også få lov til å sende mer penger hjem, selv om handelsembargoen fremdeles gjelder.

– Dagens erklæring bringer oss et skritt videre en erstatning av en politikk som ikke virker, og får på plass en politikk som bidrar til å fremme politisk og økonomisk frihet for det kubanske folket, sa USAs finansminister Jacob Lew torsdag.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

De nye tiltakene vil også bedre telekommunikasjonsforbindelsene til øya og tillate eksport av kommunikasjonsapparater og tjenester som støtter disse.

– Disse endringene vil gjøre det amerikanske folket i stand til å bidra til at den kubanske befolkningen blir mer uavhengig av den statlige økonomien, og bidrar til å styrke vår relasjon til det kubanske folket, sa pressesekretær i Det hvite hus, Josh Earnest.

Les også: Forbereder seg på amerikansk turistinvasjon

USAs president Barack Obama og Cubas president Raul Castro annonserte den historiske avtalen 17. desember, og banet dermed vei for forsoning etter mer enn 50 år med fiendtlige forbindelser.

Det er også samtaler på trappene om at de to landene skal åpne ambassader i Havana og Washington.

Erklæringen torsdag kom få dager etter at det amerikanske utenriksdepartementet uttalte at Cuba hadde overholdt sitt løfte til Washington om å løslate 53 fanger.