Katter på svensketur må ha pass allerede i romjula

KATTEPASS: Katter må ha pass dersom de skal krysse grensa til Sverige fra 29. desember. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix
KATTEPASS: Katter må ha pass dersom de skal krysse grensa til Sverige fra 29. desember. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fra 29. desember gjelder nye EU-regler for reise med kjæledyr, men reglene trer ikke i kraft i Norge ennå. Unntaket gjelder katter som fra denne datoen må vise pass ved reise til Sverige.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Grunnen til at de nye forskriftene ikke trer i kraft i Norge fra 29. desember er at EUs regelverk ennå ikke er tatt inn i EØS-avtalen. Nasjonale bestemmelser som er foreslått i forskriftene, må gjennom EØS-høring før de kan fastsettes. Forskriftene kan derfor tidligst tre i kraft her hjemme i slutten av mars 2015, opplyser Mattilsynet.

Sverige innfører imidlertid like krav for både hund, katt og ilder fra 29. desember. Dermed forsvinner det tidligere unntaket fra identifikasjonskravet mellom Norge og Sverige. Inntil forskriften trer i kraft i Norge, kreves det derfor gyldig pass for alle norske katter som skal reise til Sverige fra 29. desember.

Les også: Frykter flere eiere vil avlive friske dyr etter regelendring

For svenske katter som har planer om å bevege seg over grensa til Norge, er det inntil videre nok med dokumentasjon på at den faktisk er svensk. Dette kan være ID-papirer, stamtavle eller vaksinasjonspapirer. Norske katter som har vært i Sverige og som skal hjem igjen, slipper også unna kravet om pass enn så lenge.

For øvrig trenger både norske og svenske katter både ID-merking og pass for reise eller retur til Sverige. De slipper imidlertid unna rabiesvaksine eller behandling mot dvergbendelorm, opplyser Mattilsynet.