York tilbyr turister lukt-katalog

LUKT DEG RUNDT: Lukten av en gress-slette er en av duftene du finner i katalogen «Smell York», som kombinerer turistattraksjoner med luktopplevelser. Foto: Visit York
LUKT DEG RUNDT: Lukten av en gress-slette er en av duftene du finner i katalogen «Smell York», som kombinerer turistattraksjoner med luktopplevelser. Foto: Visit York
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er en del av opplevelsen å stimulere alle sansene når man er ute og reiser. Reiser du til York, betyr det at luktesansen får sin egen guide.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Å reise handler for mange om å ta til seg spennende, nye inntrykk. En del av den opplevelsen er å kjenne fremmede, eksotiske lukter du kanskje ikke møter på i hjemlandet.

Visit York gjør det enkelt for byens turister å få med seg de luktene som er karakteristiske for York. De har nemlig utviklet en egen lukt-guide kalt «Smell York» (lukt York) som turister kan få kjøpt for fem pund, melder AFP Relaxnews.

Kombinerer lukt med attraksjon

Smell York er en katalog som gir deg den engelske byens mest distinkte aromaer kombinert med tilhørende turistattraksjoner.

Les også: – Nesen kan skille mellom mer enn en billion lukter

I katalogen finner du bilder av 12 ulike attraksjoner (en for hver måned), satt sammen med en lukt. Alt du trenger å gjøre er å skrape på den aktuelle siden i katalogen, og en duftverden som inkluderer alt fra relativt vanlige lukter som te, sjokolade og ville bregner, til den noe mer udefinerte «hjemsøkende aromaen av spøkelser» åpner seg for deg.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Sistnevnte er inkludert i katalogen fordi York er kjent for å være den mest hjemsøkte byen i hele Storbritannia. Så hvordan lukter aromaen av spøkelser? Som en blanding av rose og svovel visstnok.

– Vi vil få frem den enorme variasjonen av dufter vi har å tilby i York, og presentere byen, dens kulturarv og de landlige omgivelsene på en unik måte, sier en talsperson for Visit York til Daily Mail.

– Vil gi sterkere minner

Den spesielle reiseguiden er utviklet av en gruppe duft-ingeniører som analyserte en rekke lukter som er assosiert med York. Senere har de gjenskapt de luktene i et laboratorium, før de har blitt tilført til de ulike fotografiene i lukt-katalogen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Daglig leder i Visit York, Kate McMullen sier at flere vitenskapelige studier viser at luktesansen er spiller en viktig rolle når hjernen former sterke minner.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi bestilte denne velduftende guiden for å gi potensielle nye besøkende i York et morsomt krydder til de mange minnene en tur i vår historiske by kan skape, sier hun til Daily Mail.

Les også: Snart kan datamaskinen smake og lukte

Testet lukt og hukommelse i York

– Når vi oppfatter lukt, aktiveres de eldste delene av hjernen som behandler grunnleggende overlevelsesfunksjoner som minner og følelser. Informasjonen lukten gir oss, reiser direkte inn i disse gamle strukturene og gir oss en «rå», «usensurert» og ofte følelsesladet sanseopplevelse, sier Maria Larsson til ABC Nyheter.

Hun er professor i psykologi ved Stockholms Universitet, og en av verdens fremste forskere på kognitive funksjoner, minner og lukt.

Den tette koblingen mellom lukt, og senteret for følelser og minner i hjernen, gjør at vi skaper sterkere minner når det er en lukt involvert i opplevelsen. En duft kan også ta oss tilbake til en helt annen tid og situasjon.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Forskere ved Cardiff universitet i Wales fikk bekreftet dette da de gjorde en undersøkelse på lukt og hukommelse i nettopp York.

En gruppe testpersoner på 45 personer besøkte Vikingmuseet i York. Flere år etter besøket ble de bedt om å gjenkalle minner fra besøket.

En del av gruppa fikk i tillegg luktinntrykk fra museet. Denne gruppa hadde 20 prosent bedre minner fra besøket enn de som ikke fikk luktinntrykk, ifølge NRK.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Visit York håper deres luktguide kan hjelpe besøkende på å skape sterkere minner og opplevelser når de besøker den engelske byen.

12 dufter av York

1. Yorks antikviteter: en blanding av lær, gamle bøker, gull, sølv, tre og støv

2. York i blomstring: blomsterduft inkludert påskeliljer og roser

3. Ettermiddags-te: teblader, krydder og kaker

4. Sjokoladearven: kakao, smør, sukker og nøtter representerer Yorks status som Storbritannias sjokolade-hovedstad

Artikkelen fortsetter under annonsen

5. Jernbanen: kull, damp, motorolje og jern skal minne deg om Yorks jernbanehistorie

6. Landlige Yorkshire: duften av frisk, vill lyng, slik den vokser på North York-heien

7. York-hagen: den avslappende lukten av York og Yorkshires lavlendel-hager

8. Yorks veddeløpsbane: en kombinasjon av hestehår, hov-olje, gress og fruktpunsj

9. Matfavoritten: den modne lukten av sterk Yorkshire-ost.

10. Hjemsøkte York: sterk lukt av svovel og roser som assosieres med åndene

11. Guy Fawkes: kruttstøv, fyrverkeri, brennende treverk og halm

12. Høytidsduft: en tradisjonell jule-aroma av adventslys, kaker og røkelse