Reiseguide advarer mot høy kriminalitet i Oslo

Oslo betegnes som kriminalitetshovedstaden i Skandinavia i ny reiseguide for Oslo. Bransjen frykter det vil blir vanskeligere å markedsføre Oslo som turistdestinasjon, mens ordfører Fabian Stang ønsker å slå hardere ned på kriminalitet. (Foto: NTB scanpix)
Oslo betegnes som kriminalitetshovedstaden i Skandinavia i ny reiseguide for Oslo. Bransjen frykter det vil blir vanskeligere å markedsføre Oslo som turistdestinasjon, mens ordfører Fabian Stang ønsker å slå hardere ned på kriminalitet. (Foto: NTB scanpix)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Oslo beskrives som «kriminalitetshovedstaden i Skandinavia» og utrygg for kvinner etter mørkets frembrudd i ny internasjonal reiseguide. Ordfører Fabian Stang (H) ønsker å innføre nulltoleranse for kriminalitet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Fakta om kriminaliteten i Oslo:

* Oslo politidistrikt har en stadig økende andel av all registrert kriminalitet i landet.

* I første halvår 2012 ble det registrert 45.690 anmeldelser i politidistriktet, en økning på 8,2 prosent sammenlignet med samme periode i 2011. Distriktet hadde dermed 23,5 prosent av registrert kriminalitet i Norge første halvår i år.

* Vinningskriminaliteten utgjorde 60,3 prosent av anmeldelsene i Oslo ved utgangen av juni, en økning fra 58,1 prosent.

* Økonomisk kriminalitet økte med 21,1 prosent, narkotikalovbrudd med 14,9 prosent, vold med 10,4 prosent og sedelighetsforbrytelser med 7,8 prosent.

* For øvrige kriminalitetstyper var antall anmeldelser stabilt unntatt skadeverk der nedgangen var 17,8 prosent.

* Grove tyverier økte med 19 prosent, mens lommetyverier økte med 30 prosent. Dette utgjorde 74,6 prosent av alle anmeldelser i hele landet for slike tyverier første halvår.

* Grove tyverier fra boliger gikk ned med 11,6 prosent.

* Simple tyverier økte med 8,4 prosent og ran og utpressing med 11,1 prosent.

* Oppklaringsprosenten per 1. juli i år var på 24 prosent (8.207 saker) mot 26,8 prosent (8.931 saker) per 1. juli i fjor.

* Saksbehandlingstiden for oppklarte forbrytelser var på 106 dager per 1. juli år mot 152 dager på samme tid i fjor.

(Kilde: Oslo politidistrikt)

«Kriminaliteten har de siste årene steget drastisk, og Oslo er i dag kriminalitetshovedstaden i Skandinavia. Særlig for kvinner er ikke byen lenger trygg etter mørkets frambrudd. Årlig registreres det cirka 200 voldtekter.»

Slik presenteres Norges hovedstad Oslo i årets utgave av reiseguiden til det tyske forlaget Dumont, som er tilgjengelig på engelsk, tysk og italiensk.

Les også: Nærmere ett av tre ran i Norge skjer her

– Selvfølgelig ikke positivt

Administrerende direktør Tor Sannerud i markedsføringsselskapet for osloregionen, Visit Oslo, legger ikke skjul på at det vil bli problematisk å drive markedsføring av Oslo som turistdestinasjon om turistguider begynner å skrive om kriminalitetsproblemene.

Turister får ikke med seg debatten om kriminaliteten i Oslo fra norske medier, men hvis turistguidene begynner å skrive om slike forhold, er det definitivt et forhold som kan påvirke tilreisende og turistinnstrømmingen til Oslo, sier han til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Sannerud vil ikke kommentere hvorvidt myndigheter gjør en god nok jobb i å sikre at Oslo er et attraktivt sted for turister. Men han ser negativt på at turistguider nå virker å ha fått øynene opp for hovedstadens utfordringer.

– Det er selvfølgelig ikke positivt, det kan vi bare få fastslått, sier han.

Les også: Skal stoppe kriminelle asylsøkere

Ønsker nulltoleranse

Ordfører i Oslo, Fabian Stang (H), synes det er leit at Oslo blir betegnet som en kriminalitetshovedstad.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg skulle ønske at vi hadde en justisminister som la opp til nulltoleranse for kriminalitet. Mye av det som blir gjort, er bra. Men når det gjelder den grunnleggende holdningen, tror jeg vi må bli litt mer bestemte, og jeg tror det er feil å akseptere litt kriminalitet, sier han til ABC Nyheter.

Stang presiserer at både opplevet og faktisk trygghet er avgjørende for livskvaliten i et samfunn. Han viser til at det i New York er ordføreren som styrer politiet, og sier også han gjerne skulle hatt mer innflytelse overfor politiets prioriteringer i Oslo.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Jeg skulle gjerne ønske å innføre et regime hvor vi slo ned på en hver form for kriminalitet, sier han.

Les også: Vil slutte med bøter og fengsel for narkotikalovbrudd

– Har ikke gått «over the top»

Oversatt fra tysk står det følgende i Dumonts reiseguide til Oslo: «Kriminaliteten har de siste årene steget drastisk, og Oslo er i dag kriminalitetshovedstaden i Skandinavia. Særlig for kvinner er ikke byen lengre trygg etter mørkets frambrudd. Årlig registreres det cirka 200 voldtekter.»Oversatt fra tysk står det følgende i Dumonts reiseguide til Oslo: «Kriminaliteten har de siste årene steget drastisk, og Oslo er i dag kriminalitetshovedstaden i Skandinavia. Særlig for kvinner er ikke byen lengre trygg etter mørkets frambrudd. Årlig registreres det cirka 200 voldtekter.»

Den tyske forfatteren bak Dumonts osloguide, Michael Möbius, forklarer til ABC Nyheter at hans beskrivelse av Oslo i hovedsak stammer fra en sak i Aftenposten fra 2008.

I artikkelen pekes det på at kriminaliteten i Oslo er fire ganger høyere enn i New York hvis man ser i forhold til antall innbyggere, og at hovedstaden er Skandinavias kriminalitetshovedstad.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Et eksempel som gis er at det i 2007 var registrert 29 tyverier eller ran i gjennomsnitt per dag, og faktum er at dette tallet har økt siden da, sier Möbius.

Hovedpoenget bak beskrivelsen av Oslo er imidlertid antallet voldtekter i byen, som forfatteren har innhentet dokumentasjon på fra Oslo politidistrikt.

– I 2009 ble det registrert 171 voldtekter og 31 voldtektsforsøk, og offisielle kilder anslår at under halvparten av alle voldtekter blir rapportert, så da kan man bare anslå hvor høyt tallet egentlig er. «Over the top» har jeg altså definitivt ikke gått, det er mer det motsatte som er tilfelle, sier han.

Les også: Politiet frykter tilspissing i romfolk-konflikten

– Trygg, med mindre man blir overstadig beruset

I 2011 var tallet på anmeldte voldtekter i Oslo økt til 213, og en rask sammenligning med hovedstedene i våre naboland Sverige og Danmark viser at Oslo har flere anmeldte tilfeller i 2011 enn både Stockholm og København, til tross for at tigerstaden er den minste av de tre byene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fabian Stang presiserer at kampen mot kriminalitet vil avhenge av grunnleggende holdninger, respekt for kvinner og godt politiarbeid.

– Det er en del kriminelle som går igjen, så jo bedre kapasitet politiet har, jo bedre sjanse er det for å luke ut disse, mener han.

Les også: Litauiske kriminelle flykter til Skandinavia

At forfatteren i Dumonts reiseguide skriver at Oslo ikke er trygg for kvinner etter mørkets frembrudd, synes ordføreren er leit.

– Voldtekter er en av de aller, aller verste formene for kriminalitet. Det er en krenkelse så uakseptabel at vi må bruke et hvert tenkelig hjelpemiddel for å begrense de, sier Stang.

Han er imidlertid klar på at hans hovedinntrykk er at man i all hovedsak er trygg i Oslo, «med mindre man blir overstadig beruset». Stang sier han også ønsker at flere turister kommer til Oslo.

– Man er i hovedsak trygg i Oslo. Og jo flere turister som kommer ut i gatene våre, jo mindre kriminalitet blir det også, sier han.

Les flere nyheter