MICHELINGUIDEN:Kjøkkensjef: - Nå skal det feires!
- Michelinguiden er en serie bøker som blir utgitt årlig av Michelin, og som inneholder anbefalinger på gode restauranter og hoteller over hele verden
- Tre stjerner i Michelinguiden betyr at en restaurant er "verdt en reise i seg selv".
- To stjerner betyr at restauranten er "verdt en omvei".
- Én stjerne betyr at det er en "eksepsjonelt bra restaurant i sin kategori".
Kriteriene det dømmes etter:
- Kvaliteten på råvarene
- ”Håndverket” – dvs. smaken og tilberedningen
- ”Personligheten” – dvs. hvor godt kokken har lykkes med å finne sitt eget uttrykk.
- Valuta for pengene
- Kvalitet over tid – det skal være en like fantastisk opplevelse uansett når du besøker restauranten.
AKER BRYGGE, OSLO: Onsdag ble Michelinguiden for 2012 offentliggjort, der fasiten på hvilke restauranter som anses som Europas beste er samlet.
Stjernene deles ut en gang i året, og er basert på dommene fra mateksperter som har reist verden rundt for å teste nivået på kokker og betjening hos noen av verdens ypperste restauranter.
Se også: - Det er surrealistisk
Historisk norsk bragd
Før dagens offentliggjøring var det kun tre norske restauranter som satt med én stjerne hver; Feinschmecker, Statholdergaarden og Restaurant Oscarsgate. De to siste beholdt stjernene, mens Feinschmecker må finne seg i å miste sin stjerne etter 19 strake år.
Mest overraskende er det likevel at Oslo-restauranten Maaemo går direkte inn i guiden med to stjerner. Det har aldri skjedd før med noen nordisk restaurant.
- Jeg fikk nettopp beskjeden, og er veldig overrasket. Men det er selvsagt veldig gøy, og stemningen står i taket her nå, sier kjøkkensjef Espen Holmboe Bang hos Maaemo til ABC Nyheter.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsen- Hva er hemmeligheten?
- Det kan jeg selvsagt ikke si, utover at vi jobber knallhardt hver eneste dag for å levere mat og service av topp kvalitet. Sånn sett er dette en stor honnør til alle ansatte, som samtidig motiverer alle til å jobbe knallhardt videre, sier kjøkkensjefen.
Les også: Slik lager du drømmesjokoladen
Kortreist mat slo an
Maaemo baserer seg på kortreist mat med utgangspunkt i tilgjengelige råvarer hver sesong. Det slo tydeligvis an i ganene til Michelins mateksperter.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenEn tydelig stolt Holmboe Bang sier at han håper fem norske stjerner i Michelinguiden, alle i Oslo, kan bidra til å heve nivået på restaurantbransjen i hovedstaden ytterligere. Men aller først skal den historiske bragden markeres.
- Nå skal det feires. Det blir nok et par-tre glass i kveld, sier Holmboe Bang.
Og det faktum at Oslo nå holder på fem Michelin-stjerner burde jo også være en god grunn for matglade folk til å ta seg en ekstra tur til Norges hovedstad fremover.
Artikkelen fortsetter under annonsenLes også: De beste vinene fra Argentina
Hellstrøm: - Veldig sjelden
Den siste norske restauranten som i 2012-guiden får en stjerne er Bagatelle, som dermed er tilbake i guiden etter at den gjenåpnet i starten av 2011.
Bagatelle var forøvrig frem til i onsdag den eneste norske restauranten som har hatt to stjerner, fra perioden da Eyvind Hellstrøm var sjef.
- Det er veldig sjelden at en restaurant får to stjerner i ett jafs. Slikt skjer kun i Frankrike eller New York når kjente navn som har trestjernersrestauranter fra før av, åpner en ny avdeling av restauranten i en annen by, uttalte Hellstrøm til NRK tirsdag.
I samme intervju hevder han at Bagatelle i sin tid burde hatt tre, noe ingen nordisk restaurant foreløpig har oppnådd.
I tillegg er det verdt å merke seg at tre norske restauranter også ble tildelt utmerkelsen Bib Gourmand for 2012 - et tegn på at stedet serverer vellaget mat til gunstig pris. Dette gjelder stedene Lill B, Restaurant Eik og Oro Bar & Grill.
Les også: En suppe verdig «The soup Nazi»