Her er verdens minste park

Her er verdens minste park
Her er verdens minste park
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nå ser du den. Nå ser du den ikke.

Artikkelen fortsetter under annonsen

PORTLAND, USA (ABC Nyheter): Verdens minste park ruver ikke akkurat i terrenget der den ligger midt i et travelt veikryss i byen Portland på vestkysten av USA. Sjansen er faktisk stor for at du ville ha passert den uten å tenke deg om to ganger.

For med bare 40 centimeter i diameter innbyr ikke akkurat Mill Ends Park til spaserturer med kjæresten eller mating av ender mens du selv sitter på en benk og myser mot sola. Skjønt, du kan alltids bruke noen sekunder på å gå rundt den vesle flekken mens du venter på grønn mann.

Den grønne sirkelrunde flekken ved navn Mill Ends park har siden 1971 hatt plass i Guinness Rekordbok som den minste parken i verden.Den grønne sirkelrunde flekken ved navn Mill Ends park har siden 1971 hatt plass i Guinness Rekordbok som den minste parken i verden.

Historien til verdens minste park starter i mars 1948 da den amerikanske skribenten Dick Fagan ble lei av å se ut av kontorvinduet sitt i Portland og ned på et hull i veibanen som gikk forbi. Hullet var egentlig tiltenkt en lyktestolpe, men da lyktestolpen aldri kom, begynte hullet etter hvert å bli overgrodd av ugress.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

En dag bestemte Fagan seg rett og slett for å røske opp alt ugresset og heller erstatte det med noen blomster.

Det som nå så ut som en liten park ga han navn etter avisspalten sin, Mill Ends.

Parken og dens innbyggere (Fagan diktet opp beretninger om mystiske vesener som holdt til i parken) fikk i årene som fulgte en prominent plass i spalten til den amerikansk skribenten. Fagan satte Mill Ends Park på kartet, og gjorde innbyggerne i Portland bevisst på det ure-knure-vesle grøntarealet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Da Fagan selv døde av kreft i 1969, var det byens innbyggere som grep inn og sørget for vedlikehold slik at Mill Ends kunne leve videre.

To år senere, I 1971, ble parken registrert i Guinness Rekordbok som den minste i verden.

I dag er Mill Ends opplistet som en av byen Portlands offisielle byparker og vedlikeholdes av byens parkvesen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den lille sirkelen med grønt har huset mye forskjellig de seksti årene som har gått siden opprettelsen, blant annet et svømmebasseng for sommerfugler, en hestesko, en liten bit av avisbygningen hvor Dick Fagan jobbet samt et pariserhjul i miniatyr, som for øvrig ble heiset på plass i parken av en kran med normal størrelse.

I dag består Mill Ends park av en liten buske, flankert av små flekker med annen vegetasjon.

Hvor mange slike grøntarealer det hadde tatt for å dekke de mer hjemlige Slottsparken eller Vigelandsparken, skal bli forbli usagt. Men det hadde trolig dreid seg om hundretusener, kanskje millioner.