Forslag om aksjesparekonto sendt på høring

Finansminister Siv Jensen (Frp) vil gjøre det lettere for privatpersoner å spare i aksjer.
Finansminister Siv Jensen (Frp) vil gjøre det lettere for privatpersoner å spare i aksjer. Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Finansdepartementet foreslår at banker og verdipapirforetak skal kunne tilby aksjesparekonto.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Finansdepartementet har i dag, torsdag, sendt forslaget til forskrift om aksjesparekonto på høring.

– Det skal bli enklere og mer fleksibelt for småsparere å investere i aksjer og aksjefond. Det er bra med økt eierskap i norske bedrifter, sa finansminister Siv Jensen til ABC Nyheter i februar.

I høringsnotatet foreslår Finansdepartementet at banker, verdipapirforetak og forvaltningsselskaper skal kunne tilby aksjesparekonto, ifølge en pressemelding fra Finansdepartementet.

Vil sikre konkurranse

«Dette vil sikre en god konkurranse i markedet. I tillegg foreslås det regler om tilbyders informasjonsplikt til kontohaver, krav til avtalen om aksjesparekonto og tilbyders kontoføring. For å sikre konkurransen ytterligere, foreslås det også regler om overføring av aksjesparekonto til annen tilbyder og oppsigelse av konto», skriver Finansdepartementet i en pressemelding.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Høringsfristen er 12. mai 2017.

Finansdepartementet opplyser overfor ABC Nyheter at de tar sikte på at reglene trer i kraft mot slutten av første halvår 2017. Så snart reglene trer i kraft kan banker, verdipapirforetak og forvaltningsselskap for verdipapirfond tilby aksjesparekonto.

Flere av Norges største banker informerer allerede nå om at de kommer til å tilby en aksjesparekonto, blant annet Storebrand , Nordea og DNB.

Les også: Banker vil anbefale fondskonto, selv med nye skatteregler

– En gulrot i potten

Pensjonsøkonom i Storebrand Knut Dyre Haug har tidligere forklart at med en aksjesparekonto kan du bytte mellom aksjefond og enkeltaksjer uten å måtte skatte av eventuell gevinst. Skatten betaler du først når du tar pengene ut av konto.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– I lanseringsåret 2017 ligger det enda en gulrot i potten: Du kan flytte eksisterende aksjefond og enkeltaksjer til aksjesparekonto uten å realisere eventuelle gevinster. Når du har flyttet, kan du bytte til fondene og aksjene du måtte ønske. Det blir mulig å selge aksjefondene og aksjene på kontoen og sette pengene på en tilknyttet bankkonto, også det uten å måtte skatte av gevinsten, sa Dyre Haug.

Dagens lave rentenivå innebærer at det er lite gunstig med tradisjonell banksparing. Målet med aksjesparekonto er å gjøre det mer gunstig for privatpersoner å spare i aksjer og aksjefond.

Les mer om fordelene og ulempene ved aksjesparekonto