Slik unngår du å bli ID-svindlet

ID-tyveri øker i omfang, viser en ny nasjonal undersøkelse. ID-tyvene kan påføre ofrene store problemer ved at de kjøper ting på nettet eller tar opp lån.
ID-tyveri øker i omfang, viser en ny nasjonal undersøkelse. ID-tyvene kan påføre ofrene store problemer ved at de kjøper ting på nettet eller tar opp lån. Foto: Kyrre Lien / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Årlig får rundt fire prosent av den voksne befolkningen i Norge sine personopplysninger stjålet. Men det finnes råd for å unngå bli en del av statistikken.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Skatteetaten har i samarbeid med Norsk Senter for Informasjonssikring (NorSIS) gjennomført en undersøkelse som viser at andelen som har opplevd ID-tyveri, har steget fra 3,9 prosent i 2015 til 4,2 prosent i 2016.

Drøyt fire prosent tilsvarer cirka 150.000 av den voksne befolkningen i Norge som i fjor opplevd at noen benyttet deres identitet til å begå kriminelle handlinger.

Den økende andelen bekreftes av leder i Tryg Forsikring, Espen Opedal.
– Vi får nærmere 40 henvendelser i måneden fra kunder som lurer på om de er ID-svindlet, sier Opedal i en egen pressemelding.

Bakgrunn: ID-tyveri øker i omfang

Dette kan de bruke opplysningene til

Dersom tyvene får tak i personnummeret ditt, har de mulighet til blant annet å foreta kjøp i en rekke nettbutikker ved hjelp av fakturabetalinger. Fakturaen havner da hos offeret, mens selve varen blir sendt til svindlerens postboks.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

De kan søke om forbrukslån og opprette kreditt- og betalingskort hos ulike banker. ID-tyvene kan også kjøpe mobiltelefoner og opprette telefonabonnementer, og de kan opprette troverdige profiler og selge fiktive varer på diverse rubrikk og auksjonssider, som Finn, eBay og QXL.

Les også: – Tvungent passordbytte er direkte skadelig

(Saken fortsetter under bildet)

Vær våken for signaler som tyder på at du er utsatt for ID-tyveri. Det er viktig å oppdage ID-tyveri så raskt som mulig for å begrense skaden. Foto: Colourbox
Vær våken for signaler som tyder på at du er utsatt for ID-tyveri. Det er viktig å oppdage ID-tyveri så raskt som mulig for å begrense skaden. Foto: Colourbox

Hold utkikk etter disse tegnene

Nettvett.no finner du informasjon, råd og veiledning om sikrere bruk av internett. De råder deg til å være våken for følgende tegn som kan tyde på at noen har tatt for seg av dine personopplysninger:

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
  • Du mottar regninger for produkter du selv ikke har bestilt
  • Faktura for kredittkort inneholder ukjente transaksjoner
  • Du mottar bekreftelse på kreditt eller kredittramme uten å ha spurt om det
  • Du mottar varsel om adresseendring
  • Du mottar telefon eller brev om kjøp du ikke har gjennomført
  • Du mottar gjenpartsbrev etter kredittsjekk uten selv å ha initiert det
  • Kontroller nøye hvis du får adressert post du ikke forstår grunnlaget for, for eksempel en faktura eller et avtaleforslag.
  • Kontroller kontoutskrifter fra dine bankkonti, og si fra til banken om det er ukjente transaksjoner

Les også: Passord-lekkasjene: hva kan du gjøre?

Kapring av sosiale profiler

Du kan ikke forsikre seg mot ID-svindel, men noen forsikringsselskaper tilbyr hjelp til å rydde opp for deg om du blir utsatt for ID-svindel.
– Å bli utsatt for en trafikkulykke eller vold skjer der og da. En identitets-tyv sniker seg innpå deg og kan snu livet ditt opp ned, uten at du merker det før etter dager og uker. Tradisjonelt handlet ID-tyveri om å misbruke stjålet post. Men nå ser vi også at e-postsvindel, og kapring av dine sosiale profiler på nett brer om seg, sier Espen Opedal i Tryg Forsikring.
Han legger til:
– Noen saker er enkle å løse, mens i andre saker tar det ofte lang tid før våre kunder har et normalt liv igjen. Det er fortvilende å bli utsatt for «usynlige» tyver som stjeler identiteten din, og bidrar til at du lett kan havne i problemer med kredittkortselskap og andre som mener du har kjøpt tjenester av dem.

Les også: Surfer du sikkert på mobil?

Enkle tiltak mot ID-tyveri

Nettvett.no har listet opp enkle tiltak du kan gjøre på internett og fysisk for å forhindre at andre får tak i personopplysningene dine.

  • Oppgi kun personlige opplysninger til selskaper du har tiltro til.
  • Sørg for at personnummeret ditt aldri er tilgjengelig på internett. F.eks.
    oppgi aldri personnummer på en CV.
  • Hold kort og personlig kode adskilt.
  • Skjul pinkoden din når du handler eller tar ut penger i en minibank.
  • Makuler eller riv i stykker papirer og kort med sensitive personopplysninger
    før du kaster det.
  • Tøm postkassen din daglig. Sørg også for at det er lås på postkassen.
  • Vær forsiktig med å dele personlige opplysninger på sosiale medier.
  • Sørg for å sikre datamaskinen og telefonen din med oppdaterte
    sikkerhetssystemer.

Les også: Din e-post er mål for kriminelle