DNB Market: Euroen kan forsvinne i 2019

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

I løpet av året gjennomføres valg i flere europeiske land. Det kan snu opp ned på dagens politiske landskap. Hvem som kommer til makten kan også få betydning for euroens fremtid.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

«Eurosonen er mindre sårbar for sjokk. Men skulle et eurofiendtlig parti komme til makten i et av de store landene, er det ikke sikkert at euroen en gang består i 2019,» advarer DNB Markets i fredagens morgenrapport.

I løpet av få år har høyrepopulistiske parti vært på fremmarsj i store deler av Europa. Noe av årsaken er flommen av flyktninger fra krig og konflikt i Midtøsten og Asia, som har satt land etter land på prøve.

Fra Hellas til Tyskland, og fra Sveits til Sverige, har nasjonalistiske høyrepartier gjort det godt ved valg. I Frankrike, Ungarn og Østerrike har høyreorienterte partier fått økende oppslutning.

I Norden har både Dansk Folkeparti, Sanfinländarna og Sverigedemokraterna vokst kraftig.

Les også: Juncker sier brexit får en "heftig" pris

Deutsche Bank med kjempeunderskudd

– Lang vei frem

Ifølge DNB Markets-økonom Ole Andre Kjennerud kan det være mange skjær i sjlen og ta lang tid før franske franc igjen vil være i omløp og knuse euroen

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er fortsatt en ganske lang vei frem. Først må Le Pen vinne valget i april og så må hun vinne en eventuell andre valgomgang i mai. Fortsatt viser meningsmålingene at hun ligger dårlig an i en andre valgomgang. Men vi lærte oss jo i fjor å ikke stole for mye på meningsmålinger, sier Kjennerud til E24.

Marine Le Pen nærmer seg en av sine største riva ler i oppslutning til det franske presidentvalget, ifølge en ny meningsmåling 20. februar.

Nasjonal fronts leder ville tatt seg greit videre i den første valgomgangen i april, med en oppslutning rundt 27 prosent, ifølge målingen som Reuters har gjengitt.

I andre valgomgang ville hun fortsatt fått problemer med å slå sine to største rivaler, tidligere økonomiminister Emmanuel Macron og den konservative kandidaten François Fillon.

Første runde i det franske presidentvalget starter om ni uker.

Les også: Le Pen nekter å la seg avhøre