– Oslo kommune visste at loven ville bli brutt før Veireno tok over søppelhentingen

Etter at Oslo fikk ny leverandør av renovasjonstjenester har har den nye leverandøren hatt store problemer med å hente avfall og holde arbeidsmiljøloven.
Etter at Oslo fikk ny leverandør av renovasjonstjenester har har den nye leverandøren hatt store problemer med å hente avfall og holde arbeidsmiljøloven. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Veireno varslet Oslo kommune allerede sju måneder før søppelhentingen i Oslo startet om at de ikke kunne løse oppdraget uten dispensasjon fra arbeidsmiljøloven.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I møtereferater mellom Oslo kommune og Veireno kommer det fram atVeireno og Oslo kommune var klar over at søppelhentingen trolig ikke kunne løses på lovlig vis med den planlagte bemanningen, uten dispensasjon, skriver Dagbladet.

Referatene viser at kommunen, i flere måneder før Veireno tok over søppelhåndteringen, satt på nok kunnskap til å ta grep som kunne sørget for at søppelkrisen og de påfølgende lovbruddene kunne vært unngått. Nylig ble det kjent at renovasjonsselskapet Veireno har brutt arbeidsmiljøloven over 2.000 ganger fordi de ansatte jobber for lange dager og ikke får nok hvile.

Les også: Arbeidstilsynet politianmelder Veireno

Daglig leder i Veireno, Jonny Enger, sier behovet for utvidet bruk av overtid skyldes vanlige innkjøringsproblemer under et slikt omfattende oppdrag, og ikke at stipulert produksjon per ansatt er utvidet fra normal drift.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Renovasjonsetaten i kommunen har ikke svart på Dagbladets spørsmål om saken.

Miljø- og samferdselsbyråd i Oslo kommune, Lan Marie Nguyen Berg (MDG), sier hun ikke ble orientert om at Veireno før oppstart anså det som nødvendig å søke om dispensasjon til bruk av utvidet overtid.

Les også: – Veireno kan ha brutt loven 2091 ganger

– Vurderingen fra Renovasjonsetaten om at det ikke var nødvendig å orientere byrådsavdelingen om dette er noe som etter mitt syn definitivt bør være en del av den eksterne evalueringen av avfallshåndteringen som er igangsatt, sier Berg til Dagbladet.

Hun sier Arbeidstilsynet innvilget en slik dispensasjon fra desember.