Aktive aksjefond:– Høye honorarer spiser opp gevinsten i aktive fond

HØYE HONORARER: – Kunnskapen blant fondskundene er ikke god nok, det er lett å bli utnyttet. Bransjen har vært skjermet, da har det gått an å ta høyt honorar, sier førsteamanuensis i finans Trond Døskeland ved NHH.
HØYE HONORARER: – Kunnskapen blant fondskundene er ikke god nok, det er lett å bli utnyttet. Bransjen har vært skjermet, da har det gått an å ta høyt honorar, sier førsteamanuensis i finans Trond Døskeland ved NHH. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Selv om mange aktive aksjefond slår børsutviklingen, går vinninga opp i spinninga for kundene, fordi forvalterne tar seg for godt betalt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

De aktive fondene har som mål å slå Oslo Børs og dermed gi kundene ekstra avkasting. Men flere av de aktive fondene, særlig de som selges til privatkunder, har i mange år ikke levert det de lover, skriver Dagens Næringsliv.

Håvard Gulbrandsen, som er sjef for KLP Kapitalforvaltning, sier til avisa at en viktig årsak er at fondene har så høye kostnader.

Dermed ender en betydelige del av det forvalteren klarer å skape av avkastning utover børsutviklingen, hos forvalteren selv, i form av det årlige honoraret kundene må betale. Privatkunder som plasserer penger i norske aktive aksjefond, må gjerne betale 1,5 til 2 prosent av beløpet i honorar, skriver DN.

– Lett å bli utnyttet

Av de om lag 30 milliardene som privatkunder i dag har plassert i slike fond, betales cirka en halv milliard i honorar årlig.

– Kunnskapen blant fondskundene er ikke god nok, det er lett å bli utnyttet. Bransjen har vært skjermet, da har det gått an å ta høyt honorar, sier førsteamanuensis i finans Trond Døskeland ved NHH til Dagens Nærlingsliv.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Døskeland legger til at han tror dette er i ferd med å endre seg.

Les også: Finanstilsynet advarer mot dyre fond

– Kundene bærer all risiko

Gulbrandsen i KLP er tydelig på at han mener aktive forvaltende fond er for dyre i dag.

– Kundene bærer jo all risiko for at det kan gå dårligere enn indeks. Honoraret for norske aktive fond bør krype ned mot én prosent og etter hvert under. Deler av kostnadene går til distribusjon, men i dag er jo distribusjonen elektronisk, sier han til DN.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Pris bør være godt synlig

Fagdirektør Jorge B. Jensen i Forbrukerrådet sier til avisa at prisen man må betale for fondsforvaltning blir systematisk underkommunisert.

En undersøkelse Forbrukerrådet offentligjorde i november i fjor viste store sprik i hvor gode banker og fondsforvaltere er til å vise prisene på fond.

Forbrukerrådet trakk da frem KLP og DNB, som beste storbank, på den positive siden, men var skuffet over Sparebank1 og Nordea.

– Som kunder må vi kunne forvente at pris er godt synlig i enhver sammenheng, også når aksjefond blir presentert for oss. Å vise prisen sammen med produktet er standard i nettbutikker i alle andre bransjer, sa Jorge Jensen i en pressemelding da.

Les mer: Forbrukerrådet mener banker tåkelegger priser på fond