Stemmer:Slik bruker du kredittkortet smart i utlandet

Bruk gjerne kredittkortet når du handler i ferien. Bruk debetkortet når du skal ta ut penger i minibanken.
Bruk gjerne kredittkortet når du handler i ferien. Bruk debetkortet når du skal ta ut penger i minibanken. Foto: COLOURBOX
Artikkelen fortsetter under annonsen

I løpet av ferien blir bankkortene gjerne dratt hyppigere enn normalt, og for å unngå unødvendige kostnader er det lurt å bruke kortene strategisk.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stemmer: Kristoffer Gallefoss
CEO i Samlino.no.

Delta i debatten

Send oss gjerne forslag til kronikker vi kan publisere.
Formen bør være kronikk/kommentar/blogginnlegg med maks 1000 ord.

E-post: stemmer@abcnyheter.no

Artikkelen fortsetter under annonsen
Kristoffer Gallefoss, CEO i Samlino.no. Foto: Privat
Kristoffer Gallefoss, CEO i Samlino.no. Foto: Privat

Vinterferien er rett rundt hjørnet. Mens mange ser frem til å tilbringe ferien på hytten, foretrekker flere å reise til varmere strøk i disse kalde vintermånedene. I fjor planla rundt en av fire nordmenn å ta vinterferie, hvorav nærmere 40 prosent av disse skulle til utlandet, ifølge Virke.

Har du kontroll på økonomien, vil det ofte svare seg å bruke kredittkort når du ferierer i utlandet, mens andre ganger bør du helst velge debetkortet.

Bestill reisen med kredittkortet

De fleste kredittkortene i markedet inkluderer gratis reise- og avbestillingsforsikring dersom minst halve reisens transportkostnader er betalt med kortet. På denne måten er du beskyttet hvis du eller noen i din nærmeste familie skulle bli syke enten før eller under selve reisen. Før du stoler fullt og helt på forsikringen i kredittkortet ditt, bør du imidlertid sjekke kortets forsikringsvilkår. Hva og hvor mye som dekkes varierer mellom kortene. Det kan dermed være en god idé å sammenligne flere kort som tilbyr reise- og avbestillingsforsikring, og velge et som gir en solid forsikring for deg og familien din.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Betaler du for reisens med kredittkortet fremfor debetkortet, er du i tillegg beskyttet av finansavtaleloven dersom flyselskapet mot formodning skulle gå konkurs og du ikke får reist som planlagt.

Benytt deg av kredittkortet til varekjøp

I enkelte tilfeller vil du kanskje føle deg tryggere ved å betale med kontanter i utlandet, fordi du da har full oversikt over hva som blir brukt. Samtidig vil det derimot, i de aller fleste tilfeller, faktisk være både sikrere og mer lønnsomt å bruke kredittkort til varekjøp. Kredittkort har vanligvis ingen gebyrer ved varekjøp i utlandet, og flere kort tilbyr cashback på kjøp, også i utlandet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I tillegg er du sikret av Finansavtaleloven paragraf 54 b dersom varen eller tjenesten du kjøper skulle ha en feil eller mangel. Skulle du for eksempel være uheldig å kjøpe en falsk vare, gir loven deg rett til å kreve penger fra kredittselskapet, dersom selger ikke ivaretar sine forpliktelser.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Bruk debetkortet ved uttak i minibanken

Selv om det anbefales å betale med kredittkort der dette er mulig, vil du helt sikkert også få bruk for kontanter på ferien. Ved uttak i minibank følger det ofte store gebyrer, som mange av oss ikke vet eksisterer - eller som lett blir glemt i feriemodus. Felles for mange debet- og kredittkort er at de har skyhøye uttaksgebyrer ved bruk i utlandet. Ofte ligger slike gebyrer på rundt 30 kroner per uttak og/eller en prosentandel av uttaket. Det er derfor fort gjort å bruke flere hundre kroner på gebyrer knyttet til uttak i minibanken mens man er på ferie.

Mange er kanskje heller ikke klar over at rentene påløper umiddelbart ved bruk av kredittkort i minibank, i motsetning til ved varekjøp hvor du har 40-50 rentefrie dager.

Dette gjelder både i Norge og i utlandet. For å unngå høye renter, bør du derfor alltid bruke debetkortet ved uttak i minibank.

Les flere tips, råd, kommentarer og analyser her

Velg alltid lokal valuta

Når du handler i andre land vil du ofte bli bedt om å velge hvilken valuta du ønsker å betale med, norsk eller lokal. I dette tilfellet bør du alltid velge lokal valuta, som betyr at banken din tar seg av vekslingskursen. Velger du å betale med norsk valuta vil det være opp til den lokale selgeren å sette vekslingskursen, noe som ofte fører til ekstra valutapåslag. Mens de fleste norske banker benytter seg av et valutapåslag på 1,75 prosent for å dekke valutarisikoen, følger ikke den lokale selgeren nødvendigvis en bestemt retningslinje. Kursen vil derfor som regel være dårligere enn den du får fra Visa eller MasterCard. Lokale selgere kan også tilby partiske vekslingskurser som virker i deres favør, selv om de hevder å ikke legge til ekstrakostnader for valutavekslingen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sperr kortet umiddelbart dersom du får frastjålet eller mister kortet

Det er anbefalt at du alltid har med deg et kredittkort og et bankkort når du reiser. Disse bør du alltid oppbevare på to forskjellige steder, slik at du har en reserveløsning om et av kortene skulle komme bort.

Dersom du skulle være uheldig å miste eller bli frastjålet kortet, må du umiddelbart kontakte banken for å få kortet sperret. De aller fleste banker lar deg sperre kortet i nett- og mobilbank, og tilbyr også døgnåpen kundeservice på telefon.

Kristoffer Gallefoss er grunder og daglig leder av Samlino.no hvor du kan sammenligne forbrukslån og kredittkort.

Les flere innlegg:

En liten påminnelse om pensjon

Det er ingen skam å dø med gjeld

Slik får du tenåringen til å hjelpe til hjemme

Gjør kredittkortbruk matvareprisene høyere?