Stort sett positiv utvikling på verdens børser i 2016

Mange investorer kan trolig feire nyttår med god grunn etter vekst på verdensmarkedene gjennom 2016. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
Mange investorer kan trolig feire nyttår med god grunn etter vekst på verdensmarkedene gjennom 2016. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Til tross for urolighet og overraskende valgresultater i USA og Storbritannia, var 2016 preget av framgang på de fleste av verdens aksjemarkeder.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I løpet av året ble markedene rystet av at Storbritannia stemte for å gå ut av EU og at Donald Trump overraskende ble valgt til president i USA. Begge avgjørelsene førte først til usikkerhet og korte fall i markedene, men i etterkant har veksten vært formidabel flere steder. Dermed ender de fleste børsmarkedene i pluss etter et turbulent år.

På London-børsen har FTSE 100-indeksen økt med 14,3 prosent i løpet av året, mens DAX 30-indeksen i Frankfurt steg 6,9 prosent og CAC 40 i Paris gikk opp med 4,9 prosent.

Les også: Disse aksjene har ekspertene mest tro på i 2017

– Usannsynlig

I USA viser alle de tre viktigste barometrene framgang, med størst økning på Dow Jones Industrial Average med 13,4 prosent. S&P 500 har hatt en oppgang på 9,5 prosent, mens Nasdaq har økt med 7,5 prosent.

– Dette har vært året hvor det usannsynlige skjedde, men den sprø tingen med at det usannsynlige skjer, er at man ville forvente at det fører til voldsomme nedsalg, men vi har opplevd det stikk motsatte, sier sjefstrateg JJ. Kinahan i TD Ameritrade.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mot slutten av året har Donald Trumps seier i presidentvalget gitt ny optimisme til flere investorer som tror han vil føre en mer næringslivsvennlig politikk i USA.

– Jo flere usannsynlige ting som har skjedd, hvor mer ser det ut til å ta seg opp, sier han.

Nikkei-indeksen i Tokyo hadde en framgang på 0,4 prosent i løpet av 2016, det femte året på rad med positive tall. Hang Seng-indeksen i Hongkong gikk også fram 0,4 prosent i 2016.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Shanghai-børsen falt derimot med over 12 prosent som følge av massiv kapitalflukt og en sviktende yuan-valuta.

Les også: Børsen klatrer mot ny milepæl

Oppgang også i Norge

En økning på 50 prosent i oljeprisene i løpet av året har også bidratt til å sende flere aksjer opp, noe vi spesielt har fått merke her hjemme.

Hovedindeksen på oljetunge Oslo Børs steg 12,1 prosent i 2016, noe som er den største børsoppgangen i løpet av ett år siden 2013.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Politiske overraskelser og stigende olje- og laksepriser preget børsåret 2016. I juni ble aksjemarkedet tatt på sengen av britenes EU-nei. Donald Trumps valgseier i november var en like stor overraskelse. Begge valgene skapte store, men kortsiktige kurssvingninger, sier kommunikasjonssjef Geir Harald Aase ved Oslo Børs.

Les også: Oslo Børs satte nok en ny rekord