Nissen ringte julen inn på Oslo Børs

Julenissen gjestet tradisjonen tro Oslo Børs lille julaften.
Julenissen gjestet tradisjonen tro Oslo Børs lille julaften. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fredag dukket julenissen opp med bjelle og ringte i gang Oslo Børs på siste handelsdag før jul.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

På det som en gang var et travelt handelsgulv, ble det lille julaften servert gløgg, pepperkaker og klementiner, før nissen kastet godteri ned til børsens ansatte og gjester.

– Oslo Børs har hatt en veldig god utvikling, også sammenlignet med andre børser, sa børsdirektør Bente A. Landsnes da hun etter julenissens besøk oppsummerte året som har gått.

Rød start

Børsåret begynte med en knallrød uke der hovedindeksen falt over 7 prosent, det største kursfallet på én uke siden 2011. Innen utgangen av januar var hovedindeksen ned 8,1 prosent fra årets første handelsdag, det største fallet i løpet av én måned siden 2012.

– Hvis vi ser på året, så fikk vi en tøff start. Vi hadde så vidt åpnet dørene i januar før markedene falt kraftig, sier Landsnes.

Siden da har børsen tatt seg opp igjen, og per 23. desember var hovedindeksen opp 11,11 prosent fra årets første handelsdag. Det har vært seks toppnoteringer i desember, senest 12. desember, da hovedindeksen endte på 686,10 poeng.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi er i en seks måneders lang oppgangsperiode når vi nærmer oss slutten av året, fastslår Landsnes.

Les også: Børsen vaker rundt null

Oslo Børs har hatt en veldig god utvikling, sa børsdirektør Bente A. Landsnes da hun oppsummerte året som har gått. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
Oslo Børs har hatt en veldig god utvikling, sa børsdirektør Bente A. Landsnes da hun oppsummerte året som har gått. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Laks, olje og finans

Børsdirektøren trekker fram at laks, olje og finans har bidratt mest til oppgangen. Både lakseprisen og oljeprisen har steget i løpet av året. Prisen for et fat nordsjøolje, som var nede i 33 dollar da året begynte, er i dag over 50 dollar.

– Vi preges fortsatt av oljeprisen, men ikke i like stor grad som tidligere. Vi ser nå at andre bransjer er med å trekke oss på en annen måte. Selskapene knyttet til olje og gass har mindre vekting på Oslo Børs enn det de hadde, fra 50 prosent før til 35 prosent i dag, sier Landsnes.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Privatpersoner eier mer

Børsdirektøren trekker også fram at verdien av privatpersoners aksjebeholdninger er økende. Om lag 356.000 privatpersoner har i dag aksjebeholdninger for 82,5 milliarder kroner. I 2011 var verdien av privatpersoners aksjebeholdninger til sammenligning 57,5 milliarder.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Gjennomsnittlig daglig omsetning på Oslo Børs var i år 4,2 milliarder kroner. Totalt 17 nye selskaper ble notert på Oslo Børs i 2016.

Les også: Oslo Børs satte nok en ny rekord

Politikk preger

Børsåret som har gått har også vært preget av politikk. Hovedindeksen falt 2,3 prosent i juni, samme måned som britene stemte for å forlate EU. Juni og januar var de eneste månedene der hovedindeksen samlet sett falt.

Da Donald Trump ble valgt til USAs president i november, bidro det til økt omsetning på Oslo Børs, men ikke til nedgang. Landsnes mener politikk vil fortsette å prege markedene i 2017, og trekker særlig fram de planlagte brexit-forhandlingene.

– Det er store forhandlinger som skal settes i gang, og det betyr ofte at finansmarkedene blir urolige, ettersom vi ikke vet utfallet, sier Landsnes.

– Finansmarkedene blir lett urolige, det vet vi alle sammen, sier børsdirektøren.