Italia med redningspakke for verdens eldste bank

Monte dei Paschi er verdens eldste bank. Her er hovedkvarteret i Siena i Italia. Foto: Reuters / Giampiero Sposito / NTB scanpix
Monte dei Paschi er verdens eldste bank. Her er hovedkvarteret i Siena i Italia. Foto: Reuters / Giampiero Sposito / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den kriserammede banken Monte dei Paschi di Siena mislyktes i forsøket på å skaffe nok kapital til å berge banken, men italienske myndigheter har kunngjort en redningspakke.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Regjeringen vil stille totalt 20 milliarder euro – 182 milliarder kroner – til rådighet for Italias banker, sier statsminister Paolo Gentiloni.

Regjeringens offentliggjøring kommer kort tid etter at verdens eldste bank opplyste at et fire dager langt forsøk på å få på plass rundt 45 milliarder kroner i refinansiering hadde mislyktes.

Regjeringen søker å sikre sparepengene til landets innbyggere og gjøre banksektoren sterkere og mer solid, sier Gentiloni. Selv om banken nå får et sikkerhetsnett, vil det ifølge regjeringen fortsatt innebære at en rekke av bankens aksjonærer vil tape penger. Det skjer fordi regningen for redningspakken ikke utelukkende landet hos befolkningen.

Det var tidligere i desember at den italienske banken fridde til aktører i privat sektor for å lede an i bergingen av banken. Den europeiske sentralbanken har tidligere avvist en begjæring om å utvide fristen for å redde banken.

Monte dei Paschi ble i sommer brennmerket som Europas svakeste bank i stresstester av viktige banker. Banken har vært operativ siden 1472, og regnes som den eldste utlånsbanken i verden.