Frykter innstrammingene vil hindre sunn konkurranse

Finansminister Siv Jensen innfører en rekke krav for å dempe boligprisveksten.
Finansminister Siv Jensen innfører en rekke krav for å dempe boligprisveksten. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Danske Bank frykter at nye krav til boliglån vil låse kundene til eksisterende bank.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Noen hovedpunkter:

  • Regjeringen innfører i tillegg et krav om at ingen får låne mer enn fem ganger brutto inntekt, mens betingelsene for avdragsfrihet strammes noe inn.
  • På landsbasis kan bankene gjøre avvik for for inntil 10 prosent av verdien av innvilgede lån hvert kvartal.
  • I Oslo kan bankene gjøre avvik for inntil 8 prosent av verdien av innvilgede lån hvert kvartal.
  • Kjøpere av sekundærbolig i Oslo må ha 40 prosent egenkapital for å få lån. I resten av landet blir kravet om 15 prosent videreført.
  • Ved lån som overstiger 60 prosent av boligens verdi, må kunden tilbakebetale 2,5 prosent av innvilget lån hvert år

Kilde: Finansdepartementet

Tidligere denne måneden opplyste finansminister Siv Jensen at man nå ikke kan låne mer enn fem ganger egen bruttoinntekt. I tillegg har Finansdepartementet besluttet å øke egenkapitalkravet for sekundærboliger i Oslo til 40 prosent.

Men innebærer dette at kundene skynder seg til bankene for å få finansieringbevis før de nye reglene trår i kraft på nyåret? DNB og Danske Bank har merket en økt pågang etter finanseringsbevis den siste tiden, mens Storebrand og SpareBank1 ikke har merket noen endring.

Stian Arnesen, kommunikasjonssjef i Danske Bank, sier til ABC Nyheter at de nye reglene vil påvirke bankens utlånspraksis:

– Det er vanskelig å sette tall på dette, men dette vil, særlig i Oslo-markedet, ha effekt på vår utlånsprakis. Samtidig er vi litt bekymret for om dette vil kunne få en «innlåsningseffekt» for kunden i eksisterende bank og dermed bidra til å hindre en sunn konkurranse i markedet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Bakgrunn: Kristina Picard: – Det er bra med prisdempende tiltak

Bjørn-Inge Haugan, Konsernmarkedssjef SpareBank 1 - Bank 1 Oslo Akershus AS. Foto: SpareBank1
Bjørn-Inge Haugan, Konsernmarkedssjef SpareBank 1 - Bank 1 Oslo Akershus AS. Foto: SpareBank1

– Usikker på om kundene ser på krav som et problem

Informasjonsdirektør i DNB, Even Westerveld, opplyser om at de har merket høyere etterspørsel etter finansieringsbevis sammenlignet med fjoråret, men tror ikke det er knyttet til de nye forskriftene.

Bjørn-Inge Haugan, konsernmarkedssjef i SpareBank 1 - Bank 1 Oslo og Akershus, er litt usikker på om kundene i det hele tatt har fått med seg endringene:

– Vi er usikre på om kundene egentlig har fått med seg at dette skjer og i hvilken grad de opplever dette som et reelt «problem» at dette kravet kommer. Alle nye finansieringsbevis vi utsteder, vil allerede ta hensyn til den nye forskriften, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Storebrand opplyser til ABC Nyheter at pågangen etter finansieringsbevis har avtatt litt den siste tiden, men knytter det mer til sesong enn de nye innstrammingene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Tommel opp for strengere boliglånskrav i Oslo

Kommunikasjonssjef i Danske Bank, Stian Arnesen. Foto: Danske Bank
Kommunikasjonssjef i Danske Bank, Stian Arnesen. Foto: Danske Bank

Ingen regel uten unntak

Til tross for at Finansdepartementet nå innfører et krav om fem ganger inntekt, har bankene fortsatt mulighet til å gjøre noen unntak. Finansdepartementet vil på landsbasis fortsatt tillate inntil ti prosent avvik fra regelen om maks fem ganger inntekt. I Oslo er det tillatte avviket åtte prosent.

Storebrand opplyser om at de fortsatt har mulighet til å gjøre unntak for kunder som kan sannsynliggjøre en høy inntektsvekst fremover eller som har ekstra sikkerhet.

Haugan i SpareBank1 sier at de forholder seg til myndighetenes krav i sin utlånspraksis.

– I dette ligger det også at banken generelt ser på kundenes totaløkonomi før vi gir lån opp mot fem ganger brutto inntekt. Dette vil være noe innstrammende, men vi følger naturligvis myndighetenes krav, sier Haugan og legger til:

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Hvis det foreligger særlig god betjeningsevne og sikkerhet, så kan vi gjøre unntak fra regelen. I den nye forskriften er imidlertid vår tilgang til å gjøre unntak, for spesielt sikre kunder, blitt noe innskrenket.

Les også: Finanstilsynet stiller strengere krav til bankene

Positive til innstramminger

Danske Bank og SpareBank1 er positive til at regjeringen har innført strengere krav til boliglån.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi er svært glad for at regjeringen viderefører vår mulighet til å utøve bankhåndverket og opprettholder en kvote for unntak. Samtidig forstår vi behovet for å dempe prisveksten i boligmarkedet og støtter dermed at det innføres tiltak, sier Arnesen i Danske Bank.

– All den tid norske husholdninger har høy gjeldsgrad, at presset i boligmarkedet i de store tettstedene fortsetter og en rentebane som peker oppover, så er vi positive til at regjeringen tar grep for å dempe trykket i økonomien, sier Haugan i Sparebank1.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Storebrand synes helhetsbildet i innstrammingen er fornuftig, også med tanke på strengere krav til egenkapital for utleiebolig (sekundærbolig) i Oslo.

– Det er behov for å dempe prisveksten på Østlandet og den høye veksten i boliggjeld, sier Andreassen og legger til:

– Hvor stor effekt innstrammingen vil ha på boligprisveksten er vi imidlertid usikre på. Det er for eksempel mange som har fri egenkapital i primærboligen som kan belånes for å kjøpe utleiebolig.

Les også: Storebrand hever renten