Oxfam-rapport om verdens verste skatteparadiser

Bermuda er på listen til veldedighetsorganisasjon Oxfams liste over verdens verste skatteparadis. Foto: NTB scanpix
Bermuda er på listen til veldedighetsorganisasjon Oxfams liste over verdens verste skatteparadis. Foto: NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Multinasjonale selskaper gjemmer unna 100 milliarder kroner hvert år i skatteparadiser – og flere av landene på «topp ti»-lista er i Europa, viser ny rapport fra den britiske veldedighetsorganisasjonen Oxfam.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Skatteparadiser hjelper store selskaper til å suge ut milliarder av dollar fra utviklingsland hvert år. Det fører til et svært ujevnt økonomisk system som etterlater millioner av mennesker uten muligheter for bedre liv, sier Esme Berkhout i Oxfam i en kommentar til rapporten.

Nederland, Sveits, Singapore, Irland, Luxembourg, Hongkong, Kypros, Bermuda, Cayman-øyene, Bahamas, Jersey, Mauritius, Curacao og De britiske jomfruøyene er på Oxfams liste over verdens verste skatteparadiser.

Lover og smutthull

Organisasjonen har utarbeidet listen ved å undersøke hvordan stater anvender seg av lover som gjør skatteunndragelse mulig. Blant kriteriene er 0 prosent bedriftsskatt, manglende internasjonalt samarbeid mot skatteunndragelse og «urettferdig og uproduktive skatteinsentiver».

Oxfam anslår at multinasjonale selskaper koster fattige land minst 100 milliarder dollar i år på skatteunndragelsen. Det tilsvarer over 850 milliarder norske kroner.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Større globalt problem

– Beløpet er mer enn nok til å gi utdanning for alle de 124 millioner barn som i dag ikke har mulighet til å gå på skole, og til å betale helsehjelp som kan redde livet til seks millioner barn, heter det i rapporten.

Men skatteparadiser er bare en del av det globale problemet, ifølge Oxfam, ettersom stater rundt om i verden reduserer sine bedriftsbeskatning i kampen om investeringer.

Verdens verste skatteparadiser:

1. Bermuda

2. Caymanøyene

3. Nederland

4. Sveits

5. Singapore

6. Irland

7. Luxembourg

8. Curaçao

9. Hongkong

10. Kypros

11. Bahamas

12. Jersey

143. Barbados

14. Mauritius

15. De britiske jomfruøyene

(Kilde: Oxfam)