Det er ikke bare den britiske fempundseddelen som inneholder fett

Denne nye seddelen skaper furore i Storbritannia.
Denne nye seddelen skaper furore i Storbritannia. Foto: Stefan Wermuth / Reuters
Artikkelen fortsetter under annonsen

Professor mener det blir for dumt å protestere mot de trivielle mengdene fett som finnes i den nye britiske fempundseddelen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mandag innrømmet den britiske sentralbanken at den nye fempundsseddelen faktisk inneholdt dyrefett.

Dette satte sinnene i kok hos britiske dyrevenner på Twitter, og så langt har 120.000 signert et opprop mot den nye britiske fempundseddelen, ifølge avisen The Independent.

– Dette er uakseptabelt for millioner av veganere, vegetarianere, hinduer, sikher og andre i Storbritannia, står det i oppropet.

Men det er ikke bare den britiske fempundsseddelen som inneholder dyrefett. De nye sedlene er blant annet laget av polymerer plast, som igjen inneholder dyrefett. Firmaet som leverer polymerer plast til Bank of England, Innovia Films, leverer også materialer til sentralbanker i 23 andre land. Både den canadiske og den australske sentralbanken innrømmer overfor CNN at også deres sedler inneholder dyrefett.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Bakgrunn: Ny fempundseddel setter sinnene i kok i Storbritannia

Det er den australske professoren David Solomon som oppfant den første pengeseddelen som inneholdt polymerer plast. Den australske sentralbanken tok i bruk slike sedler allerede i 1988, ifølge The Independent.

Han uttalte nylig til en australsk radiostasjon at den nye fempundseddelen inneholder trivielle mengder talg, et animalsk fett som også finnes i lys og såpe.

– Det er bare helt dumt, sa han om protestene til den australske radiostasjonen 2GB, ifølge The Independent.

Den nye britiske fempundseddelen, som ble presentert i september, inneholder flere sikkerhetsdetaljer, er slitesterk, tåler ølsøl og en runde i oppvaskmaskinen, skriver BBC.

Les også:

– Ubrukte pengesedler kan bli verdifulle om noen år

Svenske butikker kan nekte deg å betale med kontanter