OPEC enig om produksjonskutt- oljeprisen stiger

Iraks oljeminister Jabar Ali al-Luaibi ankommer hotellet i Wien der OPEC-møtet finner sted. Foto: Heinz-Peter Bader/ Reuters / NTB scanpix
Iraks oljeminister Jabar Ali al-Luaibi ankommer hotellet i Wien der OPEC-møtet finner sted. Foto: Heinz-Peter Bader/ Reuters / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

OPEC bekrefter at oljekartellet er enig om å kutte oljeproduksjonen med 1,2 millioner fat per dag. Samtidig har Russland godtatt å kutte sin produksjon med 300.000 fat per dag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det opplyser Qatars energiminister Mohammed bin Saleh al-Sada, etter at OPEC-landene onsdag var samlet til møte i Østerrikes hovedstad Wien.

I dag ligger OPECs oljeproduksjon på 32,5 millioner fat, og kuttene skal iverksettes fra januar. Målet er å løfte oljeprisen, som bykset opp nesten 4 dollar etter at møteresultatet ble kjent.

Forrige gang OPEC ble enige om å kutte den daglige oljeproduksjonen, var i 2008. Strid mellom rivalene Saudi-Arabia og Iran har inntil nå gjort det vanskelig for kartellet å bli enige om forpliktende avtaler om å senke oljeproduksjonen.

Det er første gang siden 2008 at oljekartellet velger å kutte den daglige produksjonen. Målet er å sørge for en høyere oljepris.

Tror OPEC-kutt kan hjelpe norsk økonomi

En reduksjon i OPECs oljeproduksjon er i det store og hele positivt for aktiviteten på norsk sokkel, mener olje- og energiminister Tord Lien (Frp).

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Olje og energiminister Tord Lien (Frp). Foto: Carina Johansen / NTB scanpix
Olje og energiminister Tord Lien (Frp). Foto: Carina Johansen / NTB scanpix

– Hvis det er riktig at OPEC har inngått en avtale om et kutt i denne størrelsesorden og det faktisk materialiserer seg i form av mindre produksjon, vil det være positivt for oljeprisutviklingen og dermed for inntektene i statskassen, sier Lien til NTB.

Han uttalte seg før OPEC hadde bekreftet sin avtale.

– Ikke minst vil et slikt kutt være positivt for aktivitetsnivået på norsk sokkel, og flere vil komme tilbake i jobb, sier ministeren.

Lien peker på at markedet allerede var i ferd med å rebalansere seg.

– De store investeringskuttene som fallet i oljeprisen har medført, har gjort at det ikke har blitt gjort investeringer i nye volumer. Det kommer nå til å skje, og det kommer til å bety veldig mye for aktiviteten i leverandørindustrien og for norsk økonomi i stort.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Byrdefordeling

I september tok OPEC til orde for å kutte i oljeproduksjonen til mellom 32,5 millioner og 33 millioner fat per dag, men medlemslandene har inntil nå ikke vært enige om hvordan byrden skal fordeles.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge Bloomberg skal verdens største oljeeksportør Saudi-Arabia ha gått med på at erkerivalen Iran i motsetning til de øvrige OPEC-landene får lov til å øke sin produksjon til om lag 3,9 millioner fat olje om dagen.

Avtalen skal trolig også innebære at oljeproduserende land som står utenfor OPEC, må kutte sin produksjon med rundt 600.000 fat om dagen.

Prisen steg

Ifølge Bloomberg steg prisen på et fat nordsjøolje med 7,6 prosent til 49.9 dollar rett etter at mediene begynte å omtale den nye avtalen.

Samtidig ble det meldt om oppgang da børsene i New York åpnet onsdag, noe som delvis knyttes til de angivelige kuttene i oljeproduksjonen.

Oljeprisen har falt markant siden oljeprisen i midten av 2014 lå godt over 100 dollar fatet. Nå er prisen langt under halvparten, noe som blant annet rammer et land som Saudi-Arabia hardt, ettersom nesten hele landets økonomi er basert på oljeinntekter.

Les også: OPEC-pessimisme fører til ytterligere oljeprisfall